Relaţiile româno-moldovene "văzute" de ambasadorul României la Chişinău
"Cred că România este o ţară care are calităţi care ar face-o interesantă în Republica Moldova", susţine Excelenţa Sa Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chişinău.
Articol de Gabriel Bassarabescu, 05 Decembrie 2010, 11:14
Despre relaţiile româno-moldovene, despre baza culturală pe care o avem, despre toate aceste lucruri Excelenţa Sa Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chişinău. Bună dimineaţa, dle ambasador.
Marius Lazurcă: Bună dimineaţa, dle Bassarabescu.
Realizator: Cred eu că asta este principala direcţie pe care trebuie să mergem, să recuperăm cunoaşterea dintre aceste două zone de spiritualitate românească.
Marius Lazurcă: Fără îndoială, aveţi dreptate. În primul rând, avem nevoie de cunoaşterea cea mai simplă, de cunoaşterea care se produce în contactul direct dintre oameni şi asta este ceea ce ar trebui să ne propunem, în primul rând, la nivel guvernamental, la nivelul societăţii civile sau la nivelul, pur şi simplu, al cetăţenilor obişnuiţi. Să călătorim mai mult pestre Prut, fie într-o direcţie, fie în alta, să participăm mai intens la viaţa comunitară din statele noastre şi să luăm, astfel, contact nemijlocit cu realităţile care merită cunoscute, fiindcă sunt fascinate, sunt complexe, sunt dinamice în ţarile noastre. Există încă, mi-e teamă, un deficit de cunoaştere, care, deficit, odată copleşit, odată umplut va putea genera o cunoaştere ameliorată şi la nivelurile mai elaborate ale societăţii.
Realizator: De Ziua României aţi fost invitat la RADIO MOLDOVA. Colegii de acolo ne-au pus la dispoziţie discuţiile, mai mult decât interesante, pe care le-aţi avut în direct cu ascultătorii şi rezultă exact această nevoie imensă de cunoaştere reciprocă. Cu siguranţă sunt şi prejudecăţi pe care le aducem şi unii şi alţii. Care credeţi că sunt principalele bariere pe care poate până acum le-aţi înlăturat sau pe care ar trebui să le înlăturăm în viitor?
Marius Lazurcă: Principala barieră ţine exact de obstacolul pe care RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI încearcă să-l depăşească prin politica editorială pe care aţi pomenit-o şi căreia mă alătur, iată, cu multă bucurie. În Republica Moldova, din nefericire, România este cunoscută printr-o serie de steriotipuri, adânc înrădăcinate, care nu ar trebui neapărat să ne mire sau să ne scandalizeze, care, fără îndoială, ne pun răbdarea la încercare, ne pun înţelegerea la încercare, dar care nu ar trebui să descurajeze eforturile noastre explicative. Cred că România este o ţară care are calităţi care ar face-o interesantă în Republica Moldova şi dacă noi vom continua să susţinem, aşa cum am făcut-o în ultimul an şi jumătate, eforturile de reformă şi de modernizare din Republica Moldova sunt încredinţat că în câţiva ani România va putea beneficia, în opinia publică din Republica Moldova, de imaginea pozitivă pe care ea o merită şi la care, în orice caz, îi dă dreptul să spere efortul zilnic pe care în face în beneficiul Republicii Moldova.
Realizator: Dle ambasador, fără a minimaliza generaţiile trecute de diplomaţi, cred că este nevoie de o împrospătare şi de un suflu nou. Oameni de cultură, precum dvs., sunt absolut vitali şi spun acest lucru încurajat fiind chiar de ministrul nostru actual de externe, de dl Baconschi, şi domnia sa a spus că a început aducerea oamenilor de cultură în ambasade, dându-vă de exemplu pe dvs. Veniţi dintr-o zonă mai mult decât culturală, aveţi experienţa Vaticanului, un loc în care, nu, negocierea şi buna relaţionare cu foarte multe direcţii sociale, politice, religioase - această experienţă vă ajută aici, într-o zonă foarte complicată.
Marius Lazurcă: Sigur, pentru a mă întoarce la debutul întrebării dvs., nu pot să fiu decât măgulit de faptul că ministrul de externe, Teodor Baconschi, mă găseşte potrivit ca exemplu pentru eforturile meritorii ale domniei sale de a da un impuls nou diplomaţiei române.
Interviu realizat de Gabriel Bassarabescu şi difuzat duminică 5 decembrie la Radio România Actualităţi