Preşedintele Parlamentului European vizitează Republica Moldova
Republica Moldova trebuie să continue calea sa europeană pentru că a înregistrat progrese remarcabile în ultimii ani - este mesajul pe care preşedintele Parlamentului European l-a transmis înainte de a ajunge la Chişinău.
Articol de Cătălin Gomboş, 10 Decembrie 2010, 09:20
La Chişinău au loc, vineri, noi negocieri între cele patru partide care au intrat în viitorul parlament în urma alegerilor de acum două săptămâni.
Democraţii lui Marian Lupu au prevăzute întrevederi atât cu comuniştii cât şi cu liberal-democraţii premierului Vlad Filat şi cu liberalii preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.
Tot vineri, este aşteptat în capitala Republicii Moldova preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Republica Moldova trebuie să continue calea sa europeană pentru că a înregistrat progrese remarcabile în ultimii ani - este mesajul pe care preşedintele Parlamentului European l-a transmis înainte de a ajunge la Chişinău.
Pe agenda lui Jerzy Buzek sunt prevăzute întâlniri cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, primul ministru Vlad Filat şi liderul partidului Democrat, Marian Lupu. În agenda oficială nu figurează o întâlnire şi cu preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, însă Jerzy Buzek va avea o întrevedere cu secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean.
Vizita lui Jerzy Buzek face parte dintr-o adevărată ofensivă diplomatică europeană, după ce la Chişinău s-au aflat deja miercuri miniştrii de externe ai Suediei şi Poloniei, iar comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate este de asemenea aşteptat în capitala Republicii Moldova.
Fără a se pronunţa explicit în favoarea relansării Alianţei pentru Integrare Europeană, oficialii europeni insistă asupra necesităţii continuării reformelor demarate în urmă cu un an, când aceasta a venit la putere.
Partidul care trebuie şă decidă dacă alianţa va continua să guverneze sau nu este cel Democrat, care are şi opţiunea unei alianţe cu Partidul Comuniştilor, alianţă agreată de Rusia.
Democraţii ar trebui să aibă , vineri, noi negocieri atât cu comuniştii cât şi cu liberalii şi liberal-democraţii.
Oricare va fi opţiunea finală a democraţilor, alianţa de guvernare nu va avea suficiente voturi pentru a alege un preşedinte, ceea ce ar putea însemna noi alegeri anticipate.
De altfel, liderul liberal-democrat a avertizat deja ieri că, în cazul unei alianţe PD-PCRM, partidul său va încerca şă blocheze alegerea preşedintelui.