13 experţi internaţionali ai OSCE vor monitoriza alegerile prezidenţiale
Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa este formată din 13 experţi internaţionali, care se vor afla la Bucureşti, iar 22 de observatori vor fi detaşaţi în ţară din data de 2 aprilie.

Articol de Oana Bâlă, 26 Martie 2025, 08:18
Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa şi-a anunţat implicarea şi obiectivele pe care le vor urmări la alegerile prezidenţiale repetate, programate pe 4 mai la noi în ţară.
Vor fi urmărite în special tentativele de dezinformare şi manipulare.
Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care urmează să observe desfăşurarea campaniei electorale şi a alegerilor prezidenţiale, este formată din 13 experţi internaţionali, care se vor afla la Bucureşti, iar 22 de observatori vor fi detaşaţi în ţară din data de 2 aprilie.
Observatorii vor monitoriza îndeaproape toate aspectele esenţiale ale alegerilor, cum ar fi desfăşurarea campaniei, activitatea administraţiei electorale, legislaţia electorală şi punerea sa în aplicare, finanţarea campaniei, acoperirea mediatică, dar şi soluţionarea disputelor electorale.
Şeful misiunii de observare a alegerilor în România, Eoghan Murphy, a declarat că va exista inclusiv o monitorizare a modului în care presa va reflecta campania electorală şi cum sunt folosite reţelele de socializare în alegeri.
"Misiunea noastră include şi o componentă de monitorizare media, care va evalua cantitativ şi calitativ modul în care campania este acoperită de presă. Va exista şi o evaluare a modului în care campania electorală are loc online şi modul în care reţelele de socializare sunt folosite în alegeri. ODIHR se uită la impactul pe care reţelele de socializare îl au asupra alegerilor şi la reglementarea şi supravegherea campaniei din diverse unghiuri. Prin observarea campaniei online evaluăm nivelul de pregătire al statului în a detecta şi a răspunde conţinutului manipulator şi dezinformării în campania electorală şi, atunci când este cazul, pentru a analiza modul în care aceste aspecte sunt gestionate", a spus Eoghan Murphy.
Şeful misiunii de observare a subliniat că alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, anulate de Curtea Constituţională, au fost urmărite îndeaproape, chiar dacă reprezentanţii OSCE nu au fost prezenţi atunci în România.
"Bineînţeles că avem îngrijorări în general legate de dezinformare şi manipulare, în special în mediul online. Am avut aceleaşi îngrijorări şi preocupări şi în alte state participante ale OSCE. Şi este o componentă care este din ce în ce mai prezentă în activităţile noastre de observare. Deci, evaluăm legile şi impactul punerii acestora în aplicare şi ne lărgim şi gama de interlocutori pe care îi întâlnim în ceea ce priveşte campania electorală. Deci, avem în echipa noastră de experţi un expert dedicat analizării campaniei online şi unul din lucrurile la care ne uităm este nivelul de pregătire al statului să identifice şi să răspundă unor astfel de evenimente. Şi asta include şi a ne uita la aranjamentele instituţionale care există în vigoare, ca şi eficacitatea oricărei intervenţii care poate avea loc sau nu", a subliniat Eoghan Murphy.
Un raport intermediar al misiunii va fi publicat cu aproximativ două săptămâni înainte de alegerile din luna mai, iar a doua zi după primul tur de scrutin, concluziile preliminare vor fi prezentate într-o conferinţă de presă.
Un raport final, cu evaluarea întregului proces electoral şi cu recomandări, va fi dat publicităţii la câteva luni după alegeri.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 martie)