Planul României pentru reducerea deficitului bugetar, aprobat de miniștrii europeni de finanțe
De-a lungul a şapte ani, România ar urma să ajungă la un deficit sub trei procente din Produsul Intern Brut.
Articol de Bogdan Isopescu, 22 Ianuarie 2025, 08:24
Planul României pentru reducerea deficitului bugetar a fost aprobat ieri de miniştrii europeni de finanţe.
De-a lungul a şapte ani, România ar urma să ajungă la un deficit sub trei procente din Produsul Intern Brut.
Ministrul român de finanţe, Tánczos Barna, a declarat că planul ne va permite să menţinem investiţiile şi să evităm dezechilibrele.
Planul României a fost aprobat împreună cu cele ale altor şapte state pentru care Comisia Europeană a deschis procedura specială pentru deficit bugetar excesiv.
Comisia şi Consiliul acum au aprobat ca acesta să fie pe o perioadă de şapte ani, în loc de patru, iar ministrul român de finanţe, Tánczos Barna, spune că acest lucru ne va aduce avantaje economice.
În primul rând, va permite economiei româneşti să menţină un nivel ridicat al investiţiilor publice, iar România stă bine la acest capitol printre statele Uniunii.
Este în acelaşi timp o premiză pentru evitarea dezechilibrelor şi pentru o creştere economică sustenabilă. În afara ţării noastre, alte patru state membre, în speţă Franţa, Spania, Italia şi Finlanda, au solicitat extinderea perioadei de ajustare de la patru la şapte ani.
Primele analize, în aprilie
Comisarul european Valdis Dombrolskis spune că primele analize vor fi publicate în primăvară.
"Pentru toate procedurile de deficit excesiv aprobate astăzi de Consiliu, vom face o analiză a acţiunilor şi a eficienţei acestora în baza informaţiilor din raportul european care va fi prezentat până la finalul lunii aprilie", spune Valdis Dombrolskis.
România va primi suport financiar şi tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic
În marja Consiliului, Comisarul Valdis Dombrolskis a avut o întâlnire separată cu ministrul român de finanţe pentru a discuta detaliile planului.
Tánczos Barna spune că de-a lungul celor şapte ani, România va primi suport financiar şi tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic.
Parametrii indicaţi de Comisia Europeană vizează, în ansamblu, ţinerea sub control a cheltuielilor publice şi creşterea economică prin investiţii.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 ianuarie)