Ziua Mondială a Refugiaţilor, marcată de ONU
ceste marcată, astăzi, la iniţiativa Naţiunilor Unite, pe fondul problemelor legate de criza imigranţilor din nordul Africii care trec Marea Mediterană spre Europa.
Articol de Daniela Coman, 20 Iunie 2015, 15:40
Potrivit Eurostat, aproape 200 de mii de persoane au depus cereri de azil în ţări din Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an, un număr cu 80 la sută mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Constanţa Comănici relatează.
O zi a refugiaţilor este marcată din 2001 şi îşi propune să atragă atenţia asupra milioanelor de persoane obligate să îşi părăsească locuinţele, din cauza războaielor.
Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean au lansat un mesaj audio în mai multe limbi, pentru a sensibiliza opinia publică asupra problemelor cu care aceştia se confruntă: "Imaginează-ţi durerea pe care o simţi părăsindu-ţi ţara. Imaginează-ţi strângerea de inimă de a-ţi părăsi familia. Ei nu au de ales, întreabă-te de ce".
Dar dincolo de dezbateri şi mesaje, anul acesta, statele europene trebuie să rezolve criza imigranţilor debarcaţi pe coastele din sudul Italiei şi din Grecia.
Executivul comunitar a propus un mecanism de distribuire a acestora către statele membre.
Peste 40 de mii de refugiaţi ar urma să fie repartizaţi în ţările Uniunii, iar România ar urma să preia, într-o primă etapă, 657 de refugiaţi, numărul lor ajungând apoi la 1.700.
Ultimul raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi arată că, pe glob, numărul de persoane strămutate a atins nivelul record de 60 de milioane anul trecut.