Viviane Reding, apel pentru ca romii să nu mai fie stigmatizaţi
Comisarul pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding a recunoscut că există dificultăţi cauzate de lipsa de coordonare între cei care promovează integrarea romilor şi crearea reţelei de contact.
Articol de Simona Mihăescu, 09 Octombrie 2013, 20:39
Înaltul oficial european a participat, miercuri, la o dezbatere privind situaţia romilor în Uniunea Europeană, dezbatere care s-a desfăşurat la Strasbourg, pe fondul unor declaraţii anti-romi în Franţa şi a alcătuirii în Suedia a unei liste cu cetăţeni de etnie romă.
Viviane Reding, a declarat la finalul dezbaterii că îi este ruşine şi că a asistat la afirmaţiile unor eurodeputaţi la adresa acestei etnii.
"Mi-a fost cu adevărat ruşine să fiu aici şi să aud aceste cuvinte", a spus Viviane Reding, amintindu-le unor eurodeputaţi că "romii sunt fiinţe umane".
Comisarul european pentru justiţie a afirmat că integrarea romilor s-a lovit în principal de trei probleme, respectiv lipsa de coordonare între cei care coordonează procesul, lipsa de voinţă politică la nivel naţional şi dificultatea actorilor implicaţi de a mobiliza mijloacele financiare necesare.
Potrivit corespondentului RRA Iolanda Bădiliţă, la dezbatere s-a mai subliniat că integrarea romilor nu este uşoară, dar s-a cerut statelor membre ale UE să facă tot ce depinde de ele în acest sens.
Nu este acceptabil ca un grup etnic să fie exclus din comunitate. Aceste acţiuni pun sub semnul întrebării credibilitatea Uniunii Europene, a fost poziţia reprezentantului preşedinţiei lituaniene a Uniunii Europene.
Eurodeputata PPE Livia Jaroka, singurul membru al PE de etnie romă, a apreciat că programele din ultimii ani s-au dovedit inadecvate pentru incluziunea romilor.
"Migraţia romilor se va opri doar când aceşti oameni se vor simţi liberi şi în siguranţă", a spus Jaroka, atrăgând atenţia că 10% din fondurile destinate romilor nu ajung de fapt la aceştia, citează Agerpres.
Mai mulţi eurodeputaţi, printre care şi Veronique Mathieu, din grupul PPE, au afirmat că nu există nicio legătură între dreptul romilor la liberă circulaţie în calitate de cetăţeni ai UE şi aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
"Întâmpinăm dificultăţi de la lipsa de coordonare între cei care promovează integrarea romilor şi crearea reţelei de contact, la lipsa de voinţă politică în plan naţional, a recunoscut comisarul european, Viviane Reding, adăugând că drumul spre "integrarea romilor nu este foarte uşor.
Reding a făcut un apel pentru a nu-i mai stigmatiza "pe unii dintre concetăţenii noştri din cauza originii lor etnice".