Ursula von der Leyen, desemnată candidată a PPE pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene
Printre prioritățile Ursulei von der Leyen se numără sprijnirea Ucrainei, apărarea europeană, lupta împotriva extremismului.
Articol de Oana Bâlă, 08 Martie 2024, 09:01
Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost desemnată, joi, candidată a Partidului Popular European pentru un nou mandat în aceeaşi funcţie.
Ea şi-a anunţat priorităţile, cu accent pe sprijnirea Ucrainei, apărarea europeană, lupta împotriva extremismului.
La Congresul formaţiunii, care s-a desfăşurat timp de două zile la Bucureşti, a fost votat şi un manifest electoral în care se cere aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Ursula von der Leyen a afirmat că Europa a fost puternică în împrejurări dificile şi a pus bazele unui viitor de succes, dar a subliniat, totodată, că există şi provocări geopolitice cărora Uniunea Europeană trebuie să le facă faţă.
"Putin nu trebuie să câştige acest război pe care l-a declanşat şi prin care încearcă să mute graniţele cu forţa. Noi stăm alături de Ucraina şi o sprijinim cu toate forţele noastre să se integreze în Europa. Acesta este singurul mod în care putem conserva libertatea şi prosperitatea Uniunii Europene. Şi este o modalitate bună de a le spune tuturor autocraţilor că ne vom apăra democraţiile şi valorile". Ursula von der Leyen
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că tendinţele naţionaliste, revizioniste, care se manifestă din ce în ce mai virulent în Europa constituie o provocare majoră, ce poate avea repercusiuni toxice asupra temeliei proiectului european.
"Sunt sigur că vom găsi soluţii concrete pentru a ne proteja cetăţenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfăşoară chiar la graniţele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic, astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătăţească semnificativ", a spus Klaus Iohannis.
La congresul de la Bucureşti, popular-europenii au adoptat în unanitate manifestul prin care solicită aderarea rapidă a României la spaţiul Schengen.
Austria are, însă, în continuare obiecţii, pentru că, după cum afirma pe o reţea de socializare, cancelarul Karl Nehammer, care a avut întâlniri atât cu preşedintele, cât şi cu premierul, poziţia sa rămâne neschimbată.
În prezent, sistemul Schengen nu funcţionează, prin urmare, nu poate extins. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 martie, ora 7:05).