UPDATE Marşuri şi proteste, la Bruxelles
După ce la Londra, Atena şi Sofia s-au înregistrat proteste de stradă, vineri, în capitala Belgiei, Bruxelles, au fost anunţate ample mitinguri de protest.
Articol de Carmen Valică, 02 Decembrie 2011, 13:54
Belgienii au participat, vineri, la un marş în Bruxelles, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse de guvern.
Noul guvern, care va fi învestit în funcţie luni, a justificat aplicarea reducerilor drastice afirmând că acestea sunt vitale pentru finanţele publice.
Cel puţin 50.000 de demonstranţi belgieni şi-au exprimat dezaprobarea faţă de pachetul de măsuri. "Suntem fericiţi că avem un nou guvern, este o uşuare pentru noi dar, pe de altă parte, nu suntem convinşi că măsurile pe care le prezintă guvernanţii sunt suportabile din punct de vedere social", a subliniat unul dintre participanţii la marş.
50.000 de belgieni au protestat la Bruxelles
Nemulţumiţi de planurile noului guvern belgian de a reduce cheltuielile, sindicalişti din întreaga ţară participă la un marş de amploare, care a perturbat grav transportul în capitala Belgiei şi a Uniunii Europene.
Potrivit sindicatelor, la marşul, care se desfăşoară, vineri, ar participa peste 60.000 de persoane.
Poliţia nu a oferit încă o estimare, dar recomandă celor care nu participă la marş să evite zona, cel puţin până la ora locală 14:00, ora 15:00 în România.
Sindicaliştii au venit vineri dimineaţă, în Bruxelles, cu trenuri sau autobuze şi mărşăluiesc pe o distanţă de circa 4 kilometri, între două dintre principalele noduri de transport din Bruxelles.
Şi activitatea administraţiei publice este afectată, o parte dintre funcţionari participând la protest.
Liderii sindicali consideră că măsurile de austeritate nu sunt o soluţie pentru ieşirea din criză şi arată că pentru sindicate importantă este solidaritatea, relansarea economică durabilă şi păstrarea locurilor de muncă.
Protestul se adresează viitorului guvern, aflat abia în formare în Belgia.
Forţele politice au ajuns recent la un acord, se negociază încă portofoliile viitorului executiv, care ar urma să fie prezentat abia săptămâna viitoare.
La sfârşitul săptămânii trecute, în contextul în care Standard&Poor's a redus calificativul Belgiei pentru datoriile pe termen lung, negociatorii celor şase partide politice au ajuns la un acord asupra bugetului federal pentru anul viitor, deblocând astfel şi criza politică a ţării.
Ca şi în cazul altor state afectate de criza datoriilor publice, prioritatea bugetară pe 2012 este reducerea drastică a deficitului. Belgia are una din cele mai mari datorii publice din Europa, informează redactorul Radio România.