Uniunea Europeană va efectua "teste de stres" la centralele nucleare
Miniştrii europeni au decis să verifice toate centralele nucleare de pe teritoriul Uniunii Europene, până în luna iunie 2011.
Articol de Luminiţa Apostol, 16 Martie 2011, 16:35
Uniunea Europeană va introduce aşa-numitele "teste de stres" pentru toate centralele nucleare de pe teritoriul său.
Decizia a fost luată, marţi, de miniştrii europeni ai energiei, împreună cu autorităţile naţionale de reglementare şi alţi reprezentanţi din domeniu.
Săptămâna viitoare va fi creat un grup de lucru la nivel înalt, care va aduna informaţiile tehnice necesare de la Japonia, informaţii pe baza cărora vor putea fi revizuite planurile pentru situaţii de urgenţă în Europa.
Până în iunie, se vor stabili criterii şi standarde stricte pentru testele de stres.
Acestea vor fi aplicate de experţii independenţi renumiţi la nivel internaţional, iar rezultatele vor fi publice, a promis comisarul european pentru energie, Günter Oettinger.
În acest moment, în Europa toate cele 143 de centrale nucleare respectă standardele de siguranţă, a declarat preşedintele consiliului director al EON, Johannes Teyssen.
"Toţi reprezentanţii industriei şi-au făcut deja propriile analize privind eventualele îmbunătăţiri ale securităţii, dar iniţiativa Comisiei de a avea standarde comune în Europa este binevenită. Fără nicio îndoială, avem de învăţat din ce s-a întâmplat în Japonia şi nu ne putem baza doar pe actualele standarde de siguranţă," a subliniat Johannes Teyssen.
Subiectul securităţii nucleare va fi şi pe agenda şedinţei de, miercuri, a Comisiei de Mediu din Parlamentul European.
Situaţia din Japonia, analizată în Parlamentul European
Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a declarat că Uniunea Europeană va efectua teste de rezistenţă la centralele nucleare de pe întreg teritoriul său, precum şi din statele vecine.
"Vrem să organizăm o serie de teste complexe de verificare a rezistenţei, în toată Uniunea. Siguranţa nucleară nu este negociabilă şi asta înseamnă că vrem ca aceste teste să poată fi efectuate şi în statele partenere, precum şi în statele vecine Uniunii, iar preşedintele Sarkozy îşi va asuma responsabilitatea pentru acest lucru, în cadrul G20", a declarat comisarul Oettinger.
În Uniunea Europeană sunt acum peste 140 de centrale nucleare, ceea ce înseamnă că energia nuclară va fi subiect de discuţie pentru mult timp de acum încolo - a spus, luni, comisarul european pentru schimbări climatice.
Va predomina folosirea acesteia, având în vedere că Uniunea Europeană are planuri de reducere a emisiilor de carbon cu 90% până în 2050.
Executivul european rămâne în contact direct cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi este pregătită, prin mecanismul european de protecţie civilă, să intervină în Japonia în orice moment.
20 de state membre au răspuns în urma declanşării mecanismului, inclusiv România, oferind asistenţă umanitară, unităţi pentru purificarea apei, adăposturi de urgenţă şi spitale mobile.