Uniunea Europeană preocupată de controlul migraţiei
Stuaţia politică, în continuă schimbare, din sudul Mediteranei, crează probleme în domeniul migraţiei, pentru Uniunea Europeană.
Articol de Claudia Marcu, 25 Mai 2011, 11:27
Pe lângă măsurile de urgenţă, introduse pentru a ajuta ţările din nordul Africii, dar şi statele membre cele mai afectate de acest flux, Comisia Europeană vrea să se focalizeze şi pe măsuri cu efect pe termen lung, care să promoveze mobilitatea şi să controleze migraţia.
Măsurile propuse, marţi, se referă la amendarea regulamentului privind vizele, precum şi la crearea unor parteneriate pentru mobiliate, cu ţările din nordul Africii.
"Trebuie să eficientizăm politica pentru vize, fără a pune în pericol integritatea sistemului, a spus, marţi, comisarul european pentru Afaceri Interne,Cecilia Malmström".
Trebuie găsite modalităţi de a evita abuzarea acordării vizelor, a menţionat Cecilia Malmström.
"Comisia propune introducerea unei clauze, care să permită, în situaţii excepţionale şi bine definite, suspendarea temporară a acordului privind vizele cu ţări terţe", a mai spus aceasta.
Cecilia Malmström a subliniat că această clauză nu este direcţionată spre o ţară anume şi că speră să nu fie declanşată niciodată.
Comisarul european a mai precizat că niciun stat membru nu va putea declanşa clauza automat, ci pe baza unor proceduri concrete, care vor fi propuse de Comisia Europeană.
Pe de altă parte, Comisia Europeană vrea să încheie parteneriate pentru mobilitate, şi primele ţări pe listă sunt Tunisia, Egipt şi Maroc.
Parteneriatele vor acoperi o arie largă de probleme, cum ar fi combaterea migraţiei şi a traficului de persoane, cooperarea la graniţe, crearea unui sistem de azil, după norme europene, posibilitatea cetăţenilor din aceste ţări, de a lucra sau călători, legal, în Uniunea Europeană.
"Având în vedere circumstanţele actuale, astăzi, suntem gata să începem dialogul cu cele trei ţări şi sperăm ca în curând să urmeze şi altele", a spus Cecilia Malmström.
Propunerile Executivului european vor fi discutate la următoarea întâlnire a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne, din 9 iunie, informează corepondentul RRA.