Uniunea Europeană impune embargo lui Muammar Gaddafi
Liderul libian, Muammar Gaddafi şi 25 dintre apropiaţii săi nu mai au voie să intre în UE, au anunţat oficiali ai Uniunii, interdicţia făcând parte dintr-un pachet mai amplu de sancţiuni adoptat luni.
Articol de Luminiţa Apostol, 28 Februarie 2011, 19:36
Decizia, care este mai aspră decât cea a ONU, înseamnă şi că statele comunitare nu mai au voie să vândă armament Libiei, dar şi îngheţarea conturilor liderilor libieni.
Embargoul impus de Bruxelles a fost deja întărit oficial la nivel ministerial, după ce principiile fuseseră stabilite încă de vineri.
Deciziile UE vin în aceeaşi zi în care la Geneva reprezentanţii diplomaţiei internaţionale au căutat un răspuns umanitar şi politic la criza libiană.
Europenii s-au angajat să pună în practică sancţiunile adoptate de Consiliul de Securitate al ONU şi în plus, au adoptat ceea ce numesc sancţiuni autonome, adică măsuri specifice ale Uniunii.
Este vorba în primul rând despre un embargo asupra armelor şi materialelor ce ar putea servi la reprimarea demonstranţilor paşnici.
Tot, luni, au fost aprobate interdicţii de viză pe teritoriul european pentru liderul libian Muammar Gaddafi, membri ai familiei sale şi ai regimului de la Tripoli, în total 26 de persoane.
Europenii au mai decis blocarea averilor colonelului Gaddafi şi a altor 25 de persoane din anturajul său, considerate responsabile pentru reprimarea demonstranţilor paşnici.
Sancţiunile au fost hotărâte luni dimineaţă, de ambasadorii statelor membre ale Uniunii şi apoi aprobate fără discuţii de miniştrii europeni ai energiei.
Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, a dat asigurări că UE nu este afectată serios de întreruperea exploatării petrolului în Libia.
El a spus că principalele câmpuri petroliere libiene nu mai sunt în mâinile regimului de la Tripoli, iar Europa nu importă din Libia decât aproximativ 3% din necesarul de gaz şi sub 10% din necesarul de petrol.
La nivel politic, Uniunea continuă consultările cu principalii parteneri internaţionali pentru a vedea ce alte măsuri mai pot fi luate împotriva regimului libian, pe lângă cele deja adoptate de Consiliul de Securitate ONU.
O idee care a circulat neoficial zilele trecute revine în prim-plan.
Europenii ar putea organiza la sfârşitul săptămânii o reuniune extraordinară a şefilor de stat şi de guvern dedicată Libiei.
Preşedintele francez, Nicholas Sarkozy, a anunţat duminică seara, că a primit o cerere în acest sens, aşa încât statele europene să pună la punct o strategie comună faţă de Libia şi faţă de problemele de imigraţie care ar putea apărea.
Nu există însă nicio reacţie oficială de la preşedintele Consiliului European, mai precizează corespondentul RRA.