Ungaria se pregăteşte de modificarea Legii electorale
La Budapesta, se desfaşoară şedinţa Forumului parlamentarilor maghiari din bazinul carpatic.
Articol de Emil Groza, 02 Decembrie 2011, 09:04
Forumului parlamentarilor maghiari reprezintă o platformă de dialog, construită în 2004, cu scopul de a facilita consultările între politicieni ungari şi reprezentanţi ai organizaţiilor de maghiari din parlamentele ţărilor învecinate sau din Parlamentul European.
Discuţiilor de, vineri, vor viza proiectul noii legi electorale din Ungaria.
Şedinţa Forumului parlamentarilor maghiari din bazinul carpatic a fost convocată de preşedintele legislativului ungar, Laszló Köver, iar participanţii vor discuta despre proiectul noii legi electorale din Ungaria.
Potrivit unui comunicat al parlamentului de la Budapesta, având în vedere faptul că dezbaterile pe marginea viitoarei legi electorale nu au început încă în legislativul ungar şi nu au fost introduse deocamdată amendamente, membrii Forumului parlamentarilor maghiari din bazinul carpatic vor avea primii ocazia să-şi exprime punctele de vedere în privinţa proiectului.
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, care a fost prezent săptămâna trecută la Budapesta, la lucrările consfătuirii maghiare permanente, a declarat pentru postului public de radio că participarea la alegeri a cetăţenilor ungari care nu trăiesc în această ţară, va avea o influenţă în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor.
Marko Bela, în dezacord cu noua Lege electorală
Vicepremierul României, Marko Bela, şi-a exprimat, în vara acestui an, dezacordul faţă de posibilitatea ca cetăţenii români care au primit şi cetăţenia maghiară să obțină drept de vot pentru alegerile parlamentare din Ungaria.
Marko apreciază că pentru maghiarii din România este mai important ce legi se adoptă în România şi cine va fi la guvernare, iar aceste chestiuni nu-i privesc decât în mică masură atunci când este vorba de Ungaria.
“Atunci când votăm ne gândim întotdeauna la consecinţe. Noi participăm la alegerile parlamentare aici, în România, fiindcă nu e totuna cine va fi parlamentar, ce fel de legi se vor adopta, cum vor fi guvernaţi. În timp ce, dacă votezi pentru Parlamentul altei ţări, fie vorba şi de Ungaria, consecinţele nu te privesc pe tine, sau în mare masură nu te privesc pe tine (...) poate să mai fie si consecinţe care te si lezează'', a afirmat Marko Bela.