Ungaria riscă penalizarea UE
Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană vor să penalizeze Ungaria pentru că nu reuşeşte să ţină sub control deficitul bugetar.
Articol de Emil Groza, 13 Martie 2012, 13:57
Măsura recomandată de Comisia Europeană de a penaliza Ungaria a fost agreată de miniştri sub forma suspendării finanţărilor pentru infrastructură.
Ar fi o decizie în premieră în spaţiul comunitar, cu scopul de a demonstra că nu mai există toleranţă faţă de indisciplina financiară, mai ales după semnarea tratatului de bună guvernanţă la începutul acestei luni.
Blocarea banilor europeni riscă să complice şi mai mult economia Ungariei, aflată în prag de recesiune - potrivit unui studiu realizat de OCDE.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică atrage atenţia că perspectivele Ungariei pe termen mediu rămân sumbre în lipsa unor măsuri de stimulare a creşterii economice.
Pentru crearea unui mediu care să faciliteze creşterea economică este necesară întărirea credibilităţii şi predictibilităţii politicilor ungare, arată autorii studiului, potrivit corespondentului Radio România la Budapesta.--fb2
S-a mai precizat totodată că un acord cu organismele internaţionale va contribui la restabilirea încrederii şi la susţinerea consolidării fiscale necesare.
Specialiştii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică consideră că o a doua prioritate a guvernului ar trebui să fie aşezarea creşterii economice pe baze solide, una dintre condiţii fiind reducerea nivelului de îndatorare a familiilor la bănci, dar fără slăbirea sistemului bancar.
Totodată, ei subliniază necesitatea reducerii cheltuielilor prin măsuri pe termen lung şi prin implementarea reformelor structurale pentru o consolidare fiscală durabilă şi, eventual, mărirea în caz de nevoie a unor taxe, care să aibă cele mai puţine efecte negative.
Specialiştii organizaţiei s-au referit şi la Consiliul Fiscal, care are rolul de a analiza bugetul, şi au precizat că este nevoie de alocarea de resurse adecvate acestui organism, dar ar trebui să i se retragă dreptul de veto în privinţa bugetului, în condiţiile în care acest lucru poate duce eventual la căderea guvernului.
Un sistem de control şi echilibru mai bun ar putea contribui la crearea unui mediu mai predictibil pentru afaceri, a mai informat corespondentul.
Curtea Constituţională ar trebui să îşi redobândească toate atribuţiile în chestiune economice, iar independenţa Băncii Naţionale Ungare trebuie garantată - se mai arată în studiu.
De menţionat că guvernul ungar intenţionează să încheie un acord de tip preventiv cu organismele internaţionale, însă unele reglementări, cum ar fi cea vizând Banca Naţională, au generat critici din partea FMI şi Comisiei Europene.
Executivul comunitar a lansat chiar proceduri de infringement împotriva Ungariei în cazul a trei legi, iar recent a propus şi îngheţarea unei părţi a fondurilor de coeziune destinate acestei ţări în 2013, apreciind că autorităţile de la Budapesta nu au luat suficiente măsuri pentru reducerea sustenabilă a deficitului bugetar.
Propunerea Comisiei Europene urmează să fie aprobată, marţi, de miniştrii europeni de finanţe.