Undă verde pentru noile norme de tratare a deşeurilor electronice
Săptămâna aceasta au intrat în vigoare normele îmbunătăţite privind colectarea şi tratarea deşeurilor electronice în spaţiul Uniunii Europene.
Articol de Daniela Coman, 16 August 2012, 10:41
Deşeurile electrice, electronice şi electrocasnice se numără printre fluxurile cu cea mai rapidă creştere şi oferă oportunităţi importante în recuperarea mai multor materii prime secundare pe care le conţin, în special metale rare.
În prezent, doar o treime din deşeurile de acest tip din Uniune sunt colectate separat.
Obiectivul actual de colectare este de patru kilograme pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă doar două milioane de tone pe an din aproximativ 10 milioane de tone, cât este evaluat că produce.
Până în 2020 trebuie să se ajungă la un nivel de colectare de 20 de kilograme pe cap de locuitor, după cum prevede noua directivă europeană care descrie tot acest proces în mai multe etape.
Astfel, începând din 2016 toate ţările din Uniunea Europeană vor avea ca obiectiv să colecteze echivalentul a 45% dintre chipamentele electronice vândute, iar în a doua etapă, începând din 2019, acest obiectiv va fi ridicat la 65% din echipamentele vândute, sau 85% din deşeurile electronice produse.
În plus, directiva europeană le oferă statelor membre instrumentele necesare pentru a combate, cu mai multă eficacitate, exportul ilegal.
Transporturile ilegale de deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice constituie o problemă gravă, în special când sunt mascate sub forma transporturilor legale de echipamente uzate.
Pentru a eluda normele europene de mediu, noua directivă îi obligă pe exportatori să testeze dacă echipamentele funcţionează sau nu şi să furnizeze documente privind natura transporturilor care ar putea fi considerate ilegale.
O altă îmbunătăţire preconizată este reducerea poverii administrative prin armonizarea cerinţelor de înregistrare şi de raportare la nivel naţional, care vor fi mult mai bine uniformizate.
Cel târziu până la 14 februarie 2014, stetele membre vor trebui să-şi modifice legislaţia existentă privind deşeurile electrice, electronice şi electrocasnice şi să o armonizeze cu noua directivă şi noile obiective pe care vor trebui să le şi îndeplinească conform etapelor prevăzute.