Un minut de reculegere de Ziua Mondială a Libertăţii Presei
La Bruxelles, cei 330 de angajaţi ai organizaţiilor audiovizuale publice vor ţine un minut de reculegere în memoria jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în zonele de conflict.
Articol de Claudia Marcu, 03 Mai 2011, 11:02
Protecţia jurnaliştilor din zonele de război a fost, de altfel, şi tema audierii publice de ieri, organizată la Parlamentul European de Subcomisia pentru drepturile omului.
Reporterii de război sunt din ce în ce mai puţin înţeleşi , a spus,luni, Anne Nivat, în cadrul audierii publice.
Jurnalista franceză, care şi-a început cariera cu războiul din Cecenia, a încercat să explice cât de greu este să găseşti acele cuvinte care să trezească societăţile vestice din confortul lor.
A scrie despre războaie este o încercare de a-i face pe oameni să înţeleagă ce se întâmplă, a adăugat Anne Nivat.
"Nu căutăm adevărul, pentru că acesta nu există. În jurnalism nu există obiectivism", a tras concluzia jurnalista franceză.
Anne Nivat a pledat pentru condiţii mai bune pentru cei fără de care nu am şti ce se întâmplă în spatele unui conflict ca cel din Afganistan, de care de abia se mai vorbeşte în prezent, sau în spatele unei acţiuni ca cea care a dus la prindeea şi uciderea lui Osama bin Laden.
La noi în ţară, Agenţia de Monitorizare "Active Watch" a publicat un raport din care reiese faptul că presa a fost puternic afectată de criza economică, iar conţinutul relevant şi verificabil al informaţiilor a scăzut.