Ultimul summit al Uniunii Europene din 2010
Şefi de stat şi de guvern discută, la Bruxelles, despre criza financiară a statelor care folosesc moneda unică europeană.
Articol de Petruţa Obrejan, 16 Decembrie 2010, 20:30
În cadrul reuniunii, liderii europeni vor insista asupra dezvoltării mecanismului financiar, menit să sprijine ţările care folosesc euro, aflate în dificultate economică.
La lucrările Consiliului European participă și președintele Traian Băsescu.
După această întâlnire scurtă, va începe prima sesiune de lucru a summitului, consacrat modificărilor aduse tratatului Uniunii, aşa încât el să permită crearea mecanismului permanent de ajutorare a ţărilor în dificultate din zona euro.
Nu sunt semnale că ar fi probleme în ajungerea la un acord, iar liderii europeni, în orice caz, sunt conştienţi că orice semn de slăbiciune şi de lipsă de unitate poate fi speculat de pieţele financiare.
Modificările la tratat, în esenţă, vor fi limitate, aşa cum s-au înţeles încă de la sfârşitul lui octombrie, la summitul precedent, liderii europeni.
Au fost deja de acord cu acest lucru, însă acum vor trebui să ajungă la o înţelegere pe textul în sine, propus de preşedintele Consiliului European, Hermann van Rompuy.
La Bruxelles, șefi de stat şi de guvern discută, în cadrul summitului, ce a început joi, despre criza financiară a statelor care folosesc moneda unică europeană.
Discuţiile se vor concentra în jurul unor aspecte tehnice.Fiecare ţară îşi va spune părerea.
De exemplu, e sigur că acordarea unui ajutor financiar pentru o ţară aflată în dificultate se va face numai în anumite condiţii, însă urmează ca şefii de stat să stabilească clar în ce condiţii anume.
Germania, de exemplu, doreşte să se impună o precizare,și anume, în cazul unei țări în dificultate financiară, se va recurge la mecanismul permanent de criză doar ca o ultimă soluţie şi explicaţia care a fost dată este că astfel ar putea fi prevenite eventualele abuzuri.
Dacă va exista astăzi un acord, aşa cum se speră, modificările aduse tratatului Uniunii vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, iar mecanismul permanent va intra în funcţiune în iunie 2013.