UE: Șomaj de 5,9% în luna iunie
Raportul publicat de Eurostat arată că în Uniune sunt cu aproape jumătate de milion de angajaţi mai mulţi decât în iunie 2019, an considerat până acum cel mai bun din acest punct de vedere
Articol de Luminiţa Voinea, 02 August 2023, 09:47
Uniunea Europeană a avut un şomaj de 5,9% în luna iunie, iar Zona Euro un procent de 6,4. Sunt cele mai scăzute niveluri înregistrate vreodată.
Cel mai mare nivel al şomajului îl are în continuare Spania, cu peste 11 procente.
Chiar şi aşa, pentru Madrid, cifra e pozitivă, având în vedere că e pentru prima dată după marea criză din 2008 când rata şomajului scade sub 12%.
Detalii despre cifrele șomajului din Europa găsiți aici.
Relatează din Spania corespondentul RRA Alin Petrică: Raportul publicat de Eurostat arată că în Uniune sunt cu aproape jumătate de milion de angajaţi mai mulţi decât în iunie 2019, an considerat până acum cel mai bun din acest punct de vedere. Dintre ţările cu cel mai mic şomaj se remarcă Germania cu 3%, Olanda cu 3,4, Irlanda cu 3,8. La polul opus se află Grecia, cu 11,1 şi Spania cu 11,7. România are şi ea un şomaj în scădere, de 5,4. Spania este prima în partea negativă a topului, însă economiştii remarcă latura pozitivă. La începutul acestui an, nivelul era de 13 procente, iar dacă comparaţia aduce în faţă nivelurile din anii precedenţi, lucrurile pot fi văzute şi aşa: în 2013, la finalul Marii Crize, Regatul Iberic avea un şomaj de 26 de procente, de atunci, an de an, a tot scăzut, ajungând înainte de criza COVID la 13, nivel care a rămas neschimbat până acum. De aceea a şi fost considerat un prag psihologic. Raportul are un capitol special legat de şomajul tinerilor. Sunt 2,73 de milioane de europeni sub 25 de ani care nu au de lucru, adică 14,1%. Este o cifră care îngrijorează, însă şi azi, statistic vorbind, reprezintă cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Spania e şi aici pe primul loc, 27,4% dintre tinerii care locuiesc în regat sunt şomeri. Efortul bugetar pentru plata ajutoarelor de şomaj ajunge la dimensiuni considerabile. Pentru 2023, acesta este de 22 de miliarde de euro, iar nevoia de a crea locuri de muncă permanente este un efort susţinut al Madridului, indiferent de cine se află la guvernare. Unul dintre marile proiecte este dezvoltarea şcolilor de meserii. Sistemul permite ca după clasa a X-a elevul să aleagă dacă continuă pe partea academică sau pe cea practică. În fiecare an, în mod sensibil egal cu cei care vor să termine 12 clase, 700.000 de tineri spanioli intră la astfel de unităţi de învăţământ, iar integrarea lor în câmpul muncii este mult mai uşoară.