UE reproşează Ungariei încălcări grave ale democraţiei
Uniunea Europeană se află, de câteva zile, în faţa unei decizii extrem de dificile, şi anume suspendarea dreptului de vot al unui stat în caz de încălcare gravă a valorilor europene.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 19 Ianuarie 2012, 09:54
Este vorba despre Ungaria, căreia i se reproşează grave încălcări ale democraţiei.
Aceste valori sunt ocrotite de Articolul 7, introdus în Tratatul de la Amsterdam, în 1997, în momentul în care a fost luată în calcul perspectiva extinderii, tocmai pentru a se evita orice regres în plan democratic al unui stat care a aderat la Uniunea Europeană.
Articolul 7 a fost invocat în anul 2000, când la Viena puterea a fost preluată de un partid de extremă dreapta, dar prevederile lui nu au fost aplicate niciodată, pentru că partenerii Austriei, în număr de 14 la acea vreme, au ales să decreteze sancţiuni bilaterale, dar care nu au avut mare efect.
Dezbaterea pe marginea situaţiei din Ungaria a pus Uniunea Europeană într-o situaţie fără precendent.
Pentru prima dată în istorie, discuţiile privind respectarea democraţiei statului de drept, libertăţii de exprimare, altfel spus valorile fundamentale ale Uniunii Europene, nu s-au referit la o ţară din lumea a treia sau o ţară terţă, ci chiar la un membru al selectului club al democraţiilor europene.
Marţi, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat că a deschis trei dosare pentru încălcarea de către Ungaria a Tratatului European.
La rândul său Nicolai Wammen, ministrul danez pentru afaceri europene, s-a declarat de acord cu acţiunea Comisiei.
În faţa plenului Parlamentului, José Manuel Barroso a anunţat că a primit deja un răspuns din partea autorităţilor de la Budapesta, potrivit căruiatoate aspectele menţionate vor fi, în cel mai scurt timp, remediate.
"Consiliul European analizează şi alte aspecte ale legislaţiei ungare.
Dincolo de aspectele juridice, există îngrijorări cu privire la calitatea democraţiei în Ungaria, la relaţiile dintre guvern şi opoziţie şi dintre stat şi societate" a spus acesta.
Însă nu doar nerespectarea normelor europene în ceea ce priveşte independenţa Băncii Naţionale a Ungariei, vârsta de pensionare a judecătorilor şi independenţa Autorităţii de Protecţie a Datelor, adică cele trei chestiuni care fac obiectul declanşării procedurii de infringement, reprezintă o problemă.
Există îngrijorări şi cu privire la libertatea presei, a atras atenţia José Manuel Barroso, care a anunţat că şi comisarul Neelie Kroes a trimis o scrisoare în care solicită îmbunătăţirea acestui aspect.
Reacţia premeirului Orban, evazivă
Răspunsul premierului Viktor Orbán, venit la Strasbourg special pentru a-şi apăra punctul de vedere, a fost unul care i-a uimit pe cei mai mulţi europarlamentari.
El s-a concentrat pe detalierea reformelor care au avut loc în Ungaria în ultimii ani.
" 365 de legi au fost adoptate în ultimele şase luni, am restructurat sistemul judiciar, de sănătate, educaţia, sistemul fiscal şi de pensii, cel pentru servicii sociale, tot ce avea de-a face cu datoria publică a fost reorganizat", a a susţint premierul Ungariei.
Orban s-a referit în treacăt la procedura de infringement, limitându-se să spună că va rezolva rapid problemele expuse în scrisoarea Comisiei, cu o precizare: scrisoarea Comisiei nu are de-a face cu Constituţia ungară. Altfel spus, actul normativ contestat cel mai mult de organizaţiile civice.
Hanes Swoboda, liderul socialiştilor l-a criticat pe Orban şi a arătat că nu reformele sunt criticate, ci "spriritul" acestora.
"Noi nu criticăm reformele, ci spiritul acestor reforme. Alternanţa la putere înseamnă democraţie, lucru pe care dumneavoastră nu îl faceţi", a spus Swoboda, căruia i s-au alăturat şi ceilalţi lideri poltici, mai puţin cel al Partidului Popular European, Joseph Daul.
Parlamentul European a propus ca şi Comisia Juridică de Libertăţi Civile şi Afaceri Interne să trimită o delegaţie în Ungaria pentru a evalua situaţia la faţa locului, informează corespondentul Radio România.