UE marchează 25 de ani de la căderea "Cortinei de fier"
La Bruxelles are loc astăzi o conferinţă care marchează 25 de ani de la căderea "Cortinei de fier".
Articol de Arina Petrovici, 05 Decembrie 2014, 10:50
A 25 aniversare a căderii Zidului Berlinului şi a Cortinei de fier constituie, în opinia Comisiei Europene, un prilej unic de a face o analiză critică a integrării europene a ţărilor cu tranziţie post socialistă care s-au alăturat Uniunii.
Unul dintre obiectivele declarate ale conferinţei organizate la Bruxelles de executivul comunitar este asigurarea unei platforme pentru examinarea integrării ţărilor central şi est europene în Uniune din 1989 încoace, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor europene şi a actorilor politici din perioada de tranziţie.
Directoratul general pentru cercetare şi inovare va lansa la conferinţă revista "25 de ani de la căderea Cortinei de fier. Integrarea în UE a statelor din est şi din vest". Să facem puţină istorie. Sintagma "Cortina de fier" desemna linia de demarcaţie între Europa occidentală şi Europa răsăriteană din perioada războiului rece.
Din nefericire, ea nu a fost doar o realitate lingvistică, a avut efecte concrete, schimbând destine de oameni şi naţiuni.
Cortina de fier a intrat în uz curent în urma celebrului discurs al lui Winston Churchill din 5 martie 1946 în care a remarcat: "de la Stettin la Marea Baltică până la Trieste, la Marea Adriatică, o cortină de fier a coborât de-a curmezişul continentului."
Pe când Churchill rostea aceste cuvinte, alianţa americano-sovietică din timpul celui de-al doilea război mondial se deteriorase considerabil, iar în câţiva ani ea avea să dispară complet, lăsând locul unei intense ostilităţi între cele două superputeri: SUA şi URSS, ce avea să definească războiul rece.
Europa a fost împărţită în două mari sfere de influenţă: americană în vest şi sovietică în est, iar un număr foarte mic de ţări au rămas neutre.
Simbol al războiului rece, zidul Berlinului a mai fost numit şi reprezentarea materială a cortinei de fier.
Timp de 28 de ani, monstruoasa construcţie a divizat un oraş, Berlinul, o ţară, Germania, şi un continent, Europa.
Căderea zidului Berlinului în 1989 este cel mai puternic simbol al prăbuşirii blocului comunist.