UE, încrezătoare pentru ieşirea din criză
Preşedintele Comisiei Europene a punctat faptul că cele mai rele previziuni privind dezmembrarea zonei euro nu s-au adeverit, iar relansarea economiei, deşi fragilă, este anticipată să se producă foarte curând.
Articol de Luminiţa Apostol, 11 Septembrie 2013, 15:04
Uniunea Europeană are motive să fie încrezătoare pentru o ieşire din criză cât mai curând, a spus preşedintele Comisiei Europene în discursul anual despre starea uniunii, ţinut în Parlamentul European de la Strasbourg.
Jose Barroso a avertizat însă că fragila relansare economică nu poate fi consolidată dacă liderii politici nu vor da dovadă de hotărâre în deciziile lor.
Preşedintele Jose Manuel Barroso a amintit că tocmai se împlinesc cinci ani de la începerea crizei economico-financiare, depăşite de europeni, ale căror rezultate nu pot fi exagerate, dar nici subestimate.
Preşedintele Comisiei Europene a punctat faptul că cele mai rele previziuni privind dezmembrarea zonei euro nu s-au adeverit, iar relansarea economiei, deşi fragilă, este anticipată să se producă foarte curând.
Cel mai mare risc, este de părere preşedintele Barroso, este cel politic, adică lipsa de constanţă şi de hotărâre în decizii a liderilor politici.
Combaterea şomajului, prioritate zero
În perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din primăvara viitoare, preşedintele Barroso a spus că priorităţile sunt aprobarea şi punerea în aplicare a bugetului european, ca şi măsurile de relansare economică ce vor putea ajuta la rezolvarea chestiunii presante a combaterii şomajului.
"Actualul nivel al şomajului în Europa este nejustificat din punct de vedere economic şi politic şi inacceptabil din punct de vedere social", a spus preşedintele Barroso.
El a subliniat că există în prezent 26 de milioane de şomeri în Europa şi că în special şomajul în rândul tinerior este extrem de alarmant.
Speranţa şi încrederea sunt totuşi parte a ecuaţiei economice, a dat asigurări preşedintele Barroso.
Pentru rezolvarea priorităţilor momentului, preşedintele Comisiei Europene a făcut apel la deputaţii europeni să colaboreze strâns cu Comisia Europeană şi cu consiliul statelor membre.
"Onoraţi membri, alegerile nu vor privi doar Parlamentul sau Comisia Europeană, Consiliul, unul sau altul dintre membri. Alegerile europene vor viza întreaga Europă. Vom fi judecaţi de cetăţeni împreună. Deci haideţi să lucrăm împreună!" a cerut preşedintele Comisiei Europene deputaţilor europeni.
Discursul lui Barosso, criticat
Grupurile politice din Parlamentul European, cu excepţia popularilor europeni, critică discursul preşedintelui Comisiei, José Manuel Barroso, despre starea Uniunii, informează corespondentul RRA la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă.
"Măsurile anticriză de până acum nu sunt suficiente. Aceste prime semne de revenire economică arată doar că am atins partea de jos a curbei recesiunii economice", a intervenit, critic, liderul liberalilor şi democraţilor, Guy Verhofstadt.
"Premierul grec Samaras a vorbit recent despre aşa-numita 'recovery', revenirea economică a Greciei. Cum este posibil acest lucru, când 60% dintre tinerii greci sunt şomeri?", a întrebat liderul socialist Hannes Swoboda, criticând consecinţele măsurilor de austeritate impuse de comisia condusă de politicianul de dreapta José Manuel Barroso.
"Dezbaterile din preajma alegerilor europene de anul viitor nu vor fi despre stânga şi dreapta politică, ci despre ce fel de Europă dorim", a, însă, liderul Grupului Partidului Popular European, Joseph Daul, preluând o temă a preşedintelui Barroso, care a prezentat drept priorităţi europene integrarea politică, de la politica fiscală la cea externă.