UE ia măsuri de combatere a traficului cu fiinţe umane
Comisia Europeană a prezentat strategia de combatere a traficului cu fiinţe umane folosind printre mărturii şi poveştile unor românce.
Articol de Carmen Valică, 19 Iunie 2012, 14:54
Comisia Europeană a prezentat marţi strategia de combatere a traficului cu fiinţe umane pentru perioada 2012 – 2016.
Mărturiile prezentate cu acest prilej includ povestea Teodorei, o romancă obligată să se prostitueze în Belgia şi pe cea a Cristinei, o adolescentă obligată să fure în Spania şi Belgia.
Prezentarea include şi povestea unui britanic forţat să lucreze în condiţii de sclavie în Marea Britanie, Olanda şi Suedia, precum şi pe cea a unei tinere orfane din Coasta de Fildeş forţată să lucreze în Franţa fără a avea un contract sau a fi plătită.
Teodora, românca obligată să se prostitueze în Belgia a contribuit la arestarea celor care au racolat-o în România, Cristina, forţată să se căsătorească la 13 ani şi apoi obligată de soţul ei să fure, trăieşte acum într-un adăpost pentru tineri şi merge la şcoală.
Se estimează că sute de mii de persoane sunt victime ale traficului cu persoane în Uniunea Europeană în fiecare an.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, numărul victimelor muncii forţate, care include exploatarea sexuală, depăşeşte 20 de milioane de persoane la nivel mondial.
Câştiguri de cca. 25 de miliarde de euro pe an pentru traficul de carne vie
Potrivit Europol, organizaţia de combatere a criminalităţii la nivel european, copiii forţaţi să cerşească sau să fure sunt vânduţi în cadrul reţelelor de trafic cu 20 de mii de euro.
Datele prezentate marţi arată că exploatarea sexuală este principalul scop al traficului de persoane, urmată de muncă forţată şi cerşit.
Potrivit datelor colectate între 2008 şi 2010, majoritatea victimelor sunt femei, 79%, dintre care 12 % fete.
Din 2008 până în 2010 numărul condamnărilor în cazuri de trafic cu fiinţe umane a scăzut de la circa 1.500 la 1.250.
Organizaţiile infracţionale câştigă circa 25 de miliarde de euro pe an din traficul cu fiinţe umane.
În opinia executivului european, traficul cu fiinţe umane reprezintă sclavia timpurilor moderne, un fenomen care are diferite forme şi care se dezvoltă în funcţie de circumstabţele socio-economice.
Planul Comisiei Europene, prezentat marţi, propune 5 domenii prioritare, printre care identificarea mai eficientă a victimelor şi protejarea acestora sau creşterea numărului de cazuri aduse în faţa justiţiei.
Printre strategiile promovate marţi se află dezvoltarea sistemelor de protecţie a copiilor, înfiinţarea unor departamente naţionale destinate combaterii traficului cu fiinţe umane şi crearea unor echipe de investigaţie comune, formate din autorităţi naţionale şi reprezentanţi ai agenţiilor europene cu atribuţii în domeniile vizate.
În total, Comisia Europeană propune 40 de noi măsuri care ar urma să fie aplicate în perioada 2012 – 2016.