UE a stabilit o strategie "de incluziune a romilor"
Ţările membre ale Consiliului Europei şi UE şi reprezentanţi ai comunităţilor rome au adoptat, miercuri seară, la Strasbourg, o strategie de incluziune a acestei minorităţi, care în Europa numără 12 milioane de persoane.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 21 Octombrie 2010, 12:00
Documentul conţine inclusiv orientări generale pentru facilitarea acestui proces la nivelul fiecărei ţări. Potrivit secretarului general al Consiliului Europei, această instituţie internaţională va pregăti de anul viitor 440 de mediatori, cu rolul de a înlesni legăturile şi a rezolva conflictele acolo unde este cazul.
Mediatorii îi vor sprijini pe romi să-şi găsească o locuinţă, să-şi trimită copii la şcoală sau să apeleze le servicii medicale.
De asemenea," avem capacitatea financiară să specializăm anul viitor 100 de avocaţi care să-i ajute pe romi să-şi obţină drepturile în ţările în care trăiesc" - a spus Jagland.
Desigur, se pune problema unde vor acţiona mediatorii şi avocaţii: în ţările de origine ale romilor care vin în cea mai mare parte din România şi Bulgaria, sau în orice altă ţară din UE unde romii au migrat.
"Romii aparţin celor 27 de state membre, pentru că romi sunt peste tot" - a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Cât priveşte banii care vor fi puşi la bătaie, Viviane Reding a spus că este vorba de o varietate de fonduri europene, de la cele sociale la cele structurale şi regionale. În funcţie de specificul local, fiecare ţară îşi va creiona propria strategie.
În timpul reuniunii, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a salutat eforturile României de a pune la cale un plan de incluziune a romilor.
Pierre Lellouche a precizat însă că responsabilitatea primordială pentru integrarea romilor o deţine ţara de origine a acestora, făcând referire directă la România şi Bulgaria, infomrează corespondentul RRA.