Turcia, atenţionată de folosirea excesivă a forţei in cazul manifestaţiilor
Comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, i-a cerut Turciei să protejeze valori ca libertatea şi drepturile fundamentale şi a dat asigurări că, la rândul său, Uniunea Europeană nu va întrerupe procesul de aderare a acestei ţări.
Articol de Alex Olaru, 08 Iunie 2013, 09:59
Prezent, vineri, la Istanbul, comisarul Stefan Füle s-a referit şi la recentul val de proteste anti-guvernamentale din Turcia şi la modul în care a reacţionat poliţia.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a luat partea forţelor de ordine.
Acesta a mai afirmat că se tergiversează negocierile privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană.
Turcia nu este un stat care să stea în anticamera Europei, a spus Erdogan, care a insistat şi pe faptul că Uniunea şi-ar fi uitat promisiunile pe care le-a făcut ţării ale.
"Turcia are o mare putere reprezentativă având în vedere trecutul său, influenţa culturală şi istoria sa, în ansamblu", a punctat premierul turc.
Discuţiile s-au purtat şi în contextul protestelor din ultima săptămână, transformate, dintr-o nemulţumire faţă de construirea pe un spaţiu verde a unui centru comercial, într-o revoltă anti-Erdogan, acuzat de mii de oameni ieşiţi în stradă că ar îngrădi anumite libertăţi şi ar încerca să islamizeze ţara.
Comisarul european pentru extindere, ©tefan Füle, a afirmat că s-a folosit în exces forţa în catul manifestanţilor.
"Folosirea excesivă a forţei de către poliţie la aceste demonstraţii nu are ce căuta într-o democraţie. Îmi pare bine că şi guvernul a recunoscut acest lucru. Ce este acum important nu este doar începerea unei anchete independente, ci şi tragerea la răspundere a acelor vinovaţi", a spus acesta.
În replică premierul Ergodan a acuzat statele occidentale de ipocrizie şi a spus că dacă asemenea proteste ar avea loc în Vestul Europei intervenţia forţelor de ordine ar fi asemănătoare cu cea din Turcia.