Tratatul Uniunii Europene, analizat la summit-ul de la Bruxelles
Liderii europeni urmează să analizeze modificările la Tratat şi se speră că vor ajunge la un acord pe un text pregătit deja de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Articol de Luminiţa Apostol, 16 Decembrie 2010, 09:06
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles, la ultimul summit din acest an.
Chestiunile economice vor domina agenda, iar "cei 27" urmează să aprobe o serie de modificări aduse Tratatului Uniunii, astfel încât să poată fi pus la punct un mecanism permanent de ajutorare a ţărilor care s-ar afla în criză la un moment dat.
Liderii europeni urmează să analizeze modificările la Tratat şi se speră că vor ajunge la un acord pe un text pregătit deja de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, căruia i-a fost încredinţată această sarcină la summitul de la sfârşitul lunii octombrie.
Liderii europeni sunt conştienţi că orice semn de slăbiciune şi de lipsă de unitate poate fi speculat de pieţele financiare, care, după Grecia şi Irlanda, îşi îndreaptă acum atenţia spre Spania şi Portugalia şi, mai nou, spre Belgia.
Aşa cum a spus şi preşedintele Herman van Rompuy în invitaţia şefilor de stat şi de guvern, un acord este necesar pentru ca apoi să poată fi derulate procedurile necesare, iar modificările aduse Tratatului să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013, fapt ce ar face ca mecanismul permanent pentru gestionarea crizelor să intre în funcţiune în iunie 2013.
Mecanismul permanent va fi creat pe modelul celui temporar aprobat în luna mai pentru Grecia şi îl va înlocui pe acesta, care va expira la jumătatea anului 2013.
Actualul ambasador al României în China, Viorel Isticioaia-Budura, va fi numit director general al Direcţiei Asia din Serviciul European de Acţiune Externă, Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene.
Numirea sa urmează să fie anunţată vineri - au confirmat surse diplomatice europene.
Ambasadorul a mai activat ca reprezentant al României în posturi diplomatice la Seul, în Coreea de Sud, şi la Tokio, în Japonia, are 58 de ani şi şi-a făcut studiile în China.