Tinerii, cei mai afectaţi de criză
Din punctul de vedere al genului, cei mai mulţi bărbaţi şi-au pierdut locul de muncă, sectoarele dominate de ei fiind şi cele mai afectate de criză.
Articol de Claudia Marcu, 25 Noiembrie 2010, 16:11
Tinerii între 15 şi 24 de ani au fost cel mai afectaţi de criza economică - reconfirmă acest lucru un raport al ocupării forţei de muncă în 2010, publicat de Comisia Europeană.
Rezultatele studiului atrag atenţia asupra faptului că, în ciuda unor semne de stabilizare economică, piaţa forţei de muncă va fi în continuare afectată şi va mai trece multă vreme până când vom vedea o creştere a ocupării în Uniunea Europeană.
Piaţa forţei de muncă a fost afectată diferit în statele membre.
Ţările baltice, Irlanda şi în special Spania au înregistrat cele mai mari pierderi, spre deosebire de Austria, Belgia, Italia sau Germania.
Un factor cheie care explică aceste diferenţe este structura economiei, dar şi importanţa acelor sectoare cele mai afectate de criză.
Lipsa productivităţii în sectorul construcţiilor în Spania a dus la creşterea şomajului, pe când în Germania nivelul de productivitate ridicat din industrie, cel mai afectat sector din economia germană, a dus la o rată mai mică a şomajului.
Un alt motiv care stă la baza diferenţelor dintre statele membre îl constituie flexibilitatea internă pe piaţa de muncă.
Multe ţări au preferat să reducă orele de lucru în loc să facă disponibilizări.
Din punctul de vedere al genului, cei mai mulţi bărbaţi şi-au pierdut locul de muncă, sectoarele dominate de ei fiind şi cele mai afectate de criză.
În viitor, însă, şi femeile vor avea probleme din cauza măsurilor fiscale severe aplicate de statele membre în sectoare ca sănătatea sau învăţământul.
Tinerii au cel mai mult de suferit, în special când trec de la perioada de şcolarizare direct pe piaţa muncii, precum şi cei cu educaţie precară.
Raportul arată că este nevoie urgentă de actualizarea competenţelor, de pregătire şi de reconversie profesională dacă vrem creştere economică de durată.
Criza economică a scos în evidenţă consecinţele negative ale segmentării pieţei, între cei cu contracte permanente cu muncă şi cei cu locuri de muncă temporare.
Aceştia din urmă au salarii cu 14% mai mici decât salariul mediu, nu au parte de programe de pregătire profesională şi sunt cei mai expuşi disponibilizărilor în situaţii de criză.