Teodor Baconschi, vizită oficială la Paris
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, începe o vizită de două zile la Paris pentru aplanarea divergenţelor din ultima vreme, din relaţiile bilaterale, cum ar fi situaţia romilor sau opoziţia Franţei faţă de integrarea României în spaţiul Schengen.
Articol de Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris, 05 Aprilie 2011, 15:59
Aderarea României la spaţiul Schengen a constituit principalul punct al agendei convorbirilor, de marţi, de la Paris dintre şefii diplomaţiilor română şi franceză, Teodor Baconschi şi Alain Juppé.
Ministrul francez şi-a exprimat, totodată, ataşamentul personal faţă de relaţia franco-română şi a mulţumit Bucureştiului pentru susţinerea iniţiativelor Franţei în ceea ce priveşte criza libiană.
Chestiunea aderării României la spaţiul Schengen este foarte sensibilă - aprecia, marţi, Alain Juppé.
"Pentru noi, România are vocaţia de a intra în spaţiul Schengen imediat ce toate condiţiile vor fi îndeplinite şi o susţinem în acest sens. România a făcut eforturi considerabile, dar din punct de vedere francez şi european, încă nu s-a ajuns la capătul drumului, mai este încă de lucru pentru ca toate cerinţele care ni se par indispensabile să fie îndeplinite. Vom face împreună în aşa fel încât într-un cadru european să se avanseze cât mai rapid posibil", a declarat Alain Juppé.
La rândul său, ministrul Teodor Baconschi a punctat.
"Am convenit că această chestiune are pe lângă dimensiunea europeană clasică şi o dimensiune bilaterală, în sensul că România doreşte să coopereze cu experţii francezi pentru a le furniza în timp real informaţii despre progresele ţării noastre în toate domeniile ce ţin de spaţiul Schengen", susţine Teodor Baconschi.
Între timp, oficialităţile franceze şi-au nuanţat obiecţiile, după cum transmite de la Paris corespondentul Radio România, Roxana Vasile.
Întâlnirea de marţi dintre miniştrii Teodor Baconschi şi Alain Juppé ilustrează importanţa relaţiei franco-române, bazată în special pe dinamismul francofoniei în România, pe vitalitatea schimburilor economice bilaterale şi pe cooperarea în cadrul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Paris.
Cu toate acestea, este ştiut că vizita oficială a şefului diplomaţiei române intervine într-un moment destul de delicat în relaţiile dintre cele două ţări, marcate începând de vara trecută de problematica romă şi, ulterior, de opoziţia Franţei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.
Înăsprirea politicii franceze faţă de minoritatea romă s-a tradus prin desfiinţarea accelerată a numeroase tabere ilegale şi repatrierea a sute de romi în România.
Alain Guillemoles, jurnalist la cotidianul La Croix, comentează:
"Desigur, e de înţeles că atunci când cineva este în situaţie ilegală, trebuie luate măsuri de natură administrativă, însă cred că ceea ce a deranjat a fost felul spectaculos în care politica franceză, în această chestiune, a fost pusă în scenă. Toate lumea a înţeles, în Franţa şi în România, că totul a fost făcut din raţiuni politicianiste franceze. Aceste spectacol intern a avut repercusiuni foarte negative asupra relaţiilor dintre cele două ţări", a declarat Alain Guillemoles.