Taxa pe tranzacţiile bancare nemulţumeste Marea Britanie
Comisia Europeană vrea să suplimenteze bugetul Uniunii prin taxarea tranzacţiilor financiare.
Articol de Dan Vasiliu, 29 Septembrie 2011, 14:52
Propunere preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a fost primită cu aplauze, miercuri, în Parlamentul de la Strasbourg, dar contestată de instituţiile bancare, care s-au exprimat în defavoarea acestei idei încă de la lansarea ei.
Cea mai puternică opoziţie pare să vină din Marea Britanie.
Potrivit corespondentului Radio România, în cazul în care taxa asupra tranzacţiilor financiare ar fi aprobată, Marea Britanie s-ar număra printre cele mai afectate state.
Deoarece majoritatea tranzacţiilor bancare din Europa se fac prin intermediul Londrei, analiştii economişti susţin că aproximativ 80% din eventualele venituri generate de o astfel de taxă ar proveni de la instituţiile financiare care au sediul în capitala britanică.
O astfel de variantă ar fi greu de acceptat pentru aceste instituţii care, spun analiştii financiari, vor căuta să-şi mute tranzacţiile într-o altă ţară din afara Uniunii Europene.
Acesta este unul dintre motivele pentru care guvernul de la Londra a anunţat că nu v-a accepta o astfel de taxă decât dacă ea va fi impusă la nivel global.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat pentru BBC că va purta discuţii şi cu marile puteri financiare din afara Europei, pentru a găsi o cale de a pune în practică această taxă şi şi-a exprimat speranţa că ea va beneficia şi de sprijinul britanicilor.
"Cred că plătitorii de taxe britanice înţeleg foarte bine punctul nostru de vedere. Ei au avut de pierdut foarte mult de pe urma sistemului bacar şi cred că e drept ca acesta să le dea ceva înapoi. E o chestiune de echitabilitate. Pe de altă parte, avem nevoie de o consolidare fiscală, aşa că trebuie să taxăm pe cineva. Avem de ales între sistemul financiar, muncă şi consum. Eu cred că e mai bine să îl alegem pe primul" - a spus Jose Manuel Barroso.
În cazul în care Marea Britanie se va opune taxei, Comisia Europeană mai are varianta de a o aplica doar în statele din zona euro.
Brandon Donelly a fost membru în Parlamentul European, iar acum este directorul organizaţiei Federal Trust.
"Guvernul britanic se opune, dar cred că taxa se va aplica în zona euro, pentru că sunt convins că statele membre au ajuns la concluzia că nu mai pot sta la mila instituţiilor financiare, iar singura soluţie pentru a face aceste instituţii să plătească pentru activitatea lor este impunerea unei taxe. Chiar şi în această eventualitate, Marea Britanie nu va putea să stea deoparte în totalitate şi, într-un fel sau altul, efectele acestei taxe se vor resimţi şi la Londra", e de părere Brandon Donelly .
În schimb, preşedintele forumului instituţiilor financiare şi al monetăriilor financiare, David Marsh, susţine că această măsură este una disperată şi nu va avea nici pe departe efectele scontate.
"Cred că este o măsură disperată, imposibil de pus în practică, dacă nu va implica şi Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite. Mă tem că este ultimul cartuş al domnului Barroso, într-o încercare disperată de a obţine fonduri suplimentare, dar e nevoie de fonduri urişe şi nu cred că această taxă le va putea produce. De aceea comisia va trebui să-şi îndrepte atenţia în altă parte şi cel mai probabil o va face asupra plătitorului de taxe german sau din alte state a căror economie este stabilă şi cred că acesta va fi momentul în care marile economii vor spune ''nu'', chiar dacă au o orientare pro-europeană, pentru că se vor întreba la ce le foloseşte să salveze zona euro dacă îşi vor pierde stabilitatea economică internă", a declarat pentru RADIO ROMANIA David Marsh.
O întâlnire a liderilor celor mai industrializate 20 de state - G20 va avea loc în acest weekend pentru a discuta despre eficienţa acestei taxe, dar şi despre alte posibile măsuri care ar putea fi luate pentru salvarea zonei euro, mai informează corespondentul Radio România.