"Tablou de bord" asupra independenţei Justiţiei
Potrivit "Tabloului de bord", statul comunitar cu cea mai bună percepţie asupra independenţei sistemului judiciar este Finlanda. România se află pe locul 114.
Articol de Luminiţa Apostol, 28 Martie 2013, 10:02
Comisia Europeană a dat publicităţii un "tablou de bord" al percepţiei asupra independenţei sistemelor judiciare din ţările membre, care vizează creşterea vitezei şi a calităţii actului de justiţie.
Este vorba de un studiu mai amplu, elaborat de Forumul Economic Mondial, care a monitorizat 144 de state din întreaga lume, iar România se plasează pe penultimul loc între ţările Uniunii Europene, înaintea Slovaciei şi, respectiv, pe locul 114 din totalul statelor măsurate.
Toate celelalte 25 de state membre ale Uniunii sunt plasate între poziţiile 2 şi 102, loc ocupat de Bulgaria.
Statul comunitar cu cea mai bună percepţie asupra independenţei sistemului judiciar este Finlanda, situată pe locul 2 din cele 144 de ţări nonitorizate, urmat de Olanda, Irlanda şi Germania.
Atractivitatea unei ţări, ca loc de a investi şi de a face afaceri, este indubitabil stimulată de existenţa unui sistem judiciar independent şi eficient, declara, la prezentarea raportului, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.
"În mod sistematic, de acum înainte, vom analiza eficienţa, calitatea şi independenţa sistemului judiciar din toate cele 27 de state membre, pe baza unor date obiective, credibile şi comparabile. Nu este un concurs de frumuseţe şi nici nu facem un clasament al sistemelor judiciare din statele membre, pentru că în Europa avem sisteme de justiţie foarte diferite, bogate şi specifice, care trebuie să rămână aşa. Ceea ce dorim este ameliorarea sistemelor existente", a spus Viviane Reding.
Opinia sa este că, indiferent de modelul sitemului judiciar din statele membre, există puncte de reper comune, pentru a putea vorbi despre un sistem de justiţie eficient, şi acestea sunt: independenţa, decizii luate la timp şi un acces simplu la sistemul judiciar.
Comisarul pentru Justiţie a mai spus că, pe baza acestui tablou al justiţiei la nivel european, Comisia Europeană invită statele membre, Parlamentul European şi toţi actorii implicaţi, să ia parte la un dialog deschis despre felul în care sistemele judiciare din Uniune pot fi îmbunătăţite în continuare.