Studiul limbilor străine în Europa începe la vârste tot mai mici
În cele mai multe ţări europene copiii încep să studieze o limbă străină între 6 şi 9 ani, iar cea mai predată limbă străină este engleza.
Articol de Adriana Leu, 21 Septembrie 2012, 10:35
În Europa studiul limbilor străine începe la vârste tot mai mici, iar multe state au inclus studiul acestor materii în programa preşcolară.
Un raport al Comisiei Europene arată că engleza este cea mai predată limbă străină, urmată de departe de franceza, spaniola, germana şi rusa.
În cele mai multe ţări europene copiii studiază încep studiul primei limbi străine când au între 6 şi 9 ani.
Raportul dat publicităţii subliniază că tot mai mulţi elevi, aproape 60 de procente, studiază, în prezent, două limbi timp de cel puţin un an în cadrul învăţământului obligatoriu.
Engleza este cea mai predată limbă straina în aproape toate cele 32 de ţări incluse în studiu.
În gimnaziu şi învăţământul liceal, peste 90 la sută dintre elevi studiază engleza, şi doar maxim 5 la sută dintre elevi învaţă alte limbi decât engleza, franceza, spaniola, germana sau rusa.
O parte negativă scoasă în evidenţă de raportul comisiei europene este că puţine ţări impun profesorilor de limbi străine ca în perioada de stagiu să stea în străinătate.
Doar 54% dintre profesorii de limbi straine care au participat la studiul european au studiat mai mult de o lună într-o ţară în care se vorbeşte limba pe care o predau.
Comisia Europeană consideră prioritară promovarea multilingvismului şi învăţarea limbilor straine.
În acest sens există, de 10 ani, un obiectiv numit „limba maternă +2”.