Strategii comune de dezvoltare pentru ţările UE
Ţãrile membre ale Uniunii Europene au pus, joi la Bruxelles, bazele unei noi strategii comune de dezvoltare.
Articol de Simona Mihăescu, 18 Iunie 2010, 12:23
Printre cele mai importante ţinte ale acesteia se numãrã reducerea şomajului, creşterea nivelului de educaţie, creşterea emisiilor de carbon şi reducerea sãrãciei.
O altã temã importantã dezbãtutã în şedinţa Consiliului de primãvarã a fost reglementarea serviciilor financiare.
Pânã la sfârşitul lunii iulie, toate statele membre vor fi obligate sã facã publice rezultatele testelor de stres pentru sistemele bancare naţionale, teste care vor avea la bazã o metodologie agreatã la nivelul Uniunii. Presa internaţională susţine că e o mãsurã fãrã precedent.
Consiliul European a convenit cã este necesarã o taxã a instuţiilor financiare care sã asigure participarea directã a acestora la costurile crizelor financiare, o taxã pe care România o susţine, promite preşedintele Traian Bãsescu.
Traian Bãsescu:" Aceastã taxã, dacã se va impune - şi noi susţinem necesitatea existenţei unei astfel de taxe, dar trebuie gândit foarte bine ce, cum, pe ce...Poate pe bãncile de credit, nu pe orice instituţie financiarã."
Traian Băsescu a subliniat că" trebuie gãsitã formula sã fie ferit utilizatorul de credite sã se transfere pe el costurile acestei taxe."
Uniunea Europeanã şi-a stabilit şi poziţia comunã pentru întâlnirea G20 de la Toronto, care va avea loc la sfârşitul lunii iunie.
Preşedintele Comisiei Europene a spus cã Europa va propune introducerea unei taxe globale pe tranzacţiile financiare, o propunere care, a adãugat José Manuel Barroso, "ar trebui luatã în considerare atunci când vorbim de remodelarea sistemului financiar mondial".