Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării a fost aprobată
"Creşterea calităţii vieţii pentru cei 150 de milioane de locuitori din bazinul Dunării este cea mai importantă prioritate pe care trebuie să o punem în practică", a spus comisarul pentru politică regională,Johannes Hahn. Foto:Agerpres
Articol de Luminiţa Apostol, 14 Aprilie 2011, 10:39
Miniştrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Generale, au aprobat, miercuri, Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
Proiectul adoptat de Comisia Europeană în luna decembrie a anului trecut, este extrem de amplu.
Acesta cuprinde aproximativ 200 de acţiuni prioritare care vor contribui la dezvoltarea potenţialului economic al ţărilor riverane Dunării.
Până în anul 2020, graţie Strategiei Dunării, 14 ţări ar urma să ofere locuitorilor de pe malul fluviului o calitate a vieţii ameliorată, mai multe oportunităţi economice, mai multe locuri de muncă, un mediu mai puţin poluat şi schimburi culturale mai intense.
Punerea în practică a Strategiei Dunării, este o provocare
Ministrul ungar de externe, János Martonyi, consideră că interesul pentru reuşita acestei strategii este al tuturor statelor membre, nu doar al celor 14 direct vizate de strategie, în timp ce comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, a explicat că succesul strategiei va contribui la prosperitatea întregii Europe, pentru că Strategia Dunării vizează o cincime din populaţia Uniunii, iar multe din problemele regiunii creează conexiuni cu restul statelor membre.
Este vorba despre liniile de transport şi cele energetice, despre protecţia mediului, securitate sau problemele puse de inundaţii. Strategia Dunării cuprinde 200 de acţiuni prioritare, însă cea mai importantă a fost enunţată de comisarul Johannes Hahn.
"Creşterea calităţii vieţii pentru cei 150 de milioane de locuitori din bazinul Dunării este cea mai importantă prioritate pe care trebuie să o punem în practică", a spus Johannes Hahn.
Comisarul pentru politică regională a mai spus că responsabilitatea strategiei propuse de Comisia Europeană revine de acum înainte ţărilor dunărene.
Ministrul ungar de externe, János Martonyi, speră că Strategia Dunării va fi un model ce va fi urmat şi de alte state membre.
Din punctul său de vedere, succesul strategiei va depinde de punerea în aplicare a trei puncte importante cuprinse în aşa-numitul principiu al celor trei "DA".
"Avem o nou abordare pe care o putem rezuma în cei trei "DA". Da pentru pentru o mai bună cheltuire a fondurilor, da pentru o mai eficientă coordonare a instrumentelor de cooperare deja existente şi da pentru ideile noi, creatoare şi inovatoare"a sintetizat ministrul Martonyi , marile idei ale Strategiei Dunării.
Strategia cuprinde un număr de 14 ţări, 8 state membre ale Uniunii, între care şi România şi alte 6 state care nu fac parte din Uniune, între ele Republica Moldova.
11 din cele cele 200 de priorităţi sunt asumate de preşedinţia ungară, care va începe deja punerea lor în aplicare, chiar dacă aprobarea oficială a Strategiei Dunării va fi făcută de liderii europeni la summit-ul din luna iunie, informează corespondentul RRA.