Spaniolii şi grecii protestează împotriva măsurilor de austeritate
Măsurile de austeritate impuse în Spania şi Grecia continuă să stârnească manifestaţii publice în cele două ţări, din cauza ratei critice de şomaj în cazul spaniolilor şi a acordului negociat cu FMI, în cazul Greciei.
Articol de Gabriel Klimowicz, 20 Februarie 2012, 11:01
Sute de mii de spanioli au ieşit duminică pe străzile marilor oraşe pentru a protesta faţă de reforma din domeniul muncii, aprobată de guvernul conservator, ce speră că în acest fel să combată şomajul, care a ajuns la 23%.
La Madrid şi Barcelona, principalele două oraşe ale ţării, manifestanţii au răspuns la apelul sindicatelor, care consideră că această reformă accelerează distrugerea locurilor de muncă.
Dialog social şi locuri de muncă stabile, au fost principalele revendicări ale sindicaliştilor care au protestat astăzi în toate oraşele mari ale Spaniei, a relatat corespondentul nostru din capitala spaniolă.
Potrivit sindicatelor, numărul celor care au ieşit în stradă a depăşit 500.000 la Madrid, 100.000 la Valencia şi peste 400.000 la Barcelona.
Protestul a fost sprijinit de mai mulţi lideri socialişti şi va fi urmat de un nou miting în 29 februarie, de asemenea la nivel naţional.
De la Sevilla, în discursul de încheiere a congresului Partidului Popular, proaspăt ales în funcţia de preşedinte al partidului, premierul Mariano Rajoy a calificat reforma pieţei muncii drept necesară şi bună pentru Spania, care poate să transmită astfel mesajul că poate opri distrugerea locurilor de muncă.
Spania înregistrează cea mai mare rată a şomajului din Uniunea Europeană, având peste 5,2 milioane de şomeri.
Atena, gazda "Mişcării Indignaţilor"
La chemarea sindicatelor, centrul Atenei a fost cuprins duminică de protestele populaţiei împotriva programului de austeritate votat de parlament duminica trecută.
La o săptămână după manifestaţiile violente care au însoţit adoptarea în parlamentul elen a acordului negociat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, au avut loc pe parcursul întregii zile noi mitinguri de protest.
Centralele sindicale din sectorul public şi privat s-au mobilizat din nou împotriva a ceea ce au numit "comportamente provocatoare şi inacceptabile", potrivit corespondentului pentru Radio România la Atena.
La apelul sindicatelor, în faţa Parlamentului de la Atena s-au adunat mii de oameni.
La protestele din Piaţa Constituţiei au revenit şi membrii autointitulatei "Mişcări a Indignaţilor".
Până duminică seara, protestele s-au desfăşurat paşnic, cu excepţia unui episod minor consemnat la amiază, când o delegaţie oficială a încercat să depună coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, în faţa clădirii legislativului.
Oamenii i-au îndepărtat pe oficiali, scandând mesaje împotriva clasei politice.
La faţa locului, au fost mobilizate numeroase forţe de ordine şi autorităţile au declarat că nu vor permite reeditarea evenimentelor înregistrate duminica trecută, a mai adăugat corespondentul Radio România.