Spania, afectată de sărăcie
Organizaţiile caritabile din Spania atrag atenţia că sărăcia tinde să devină cronică, într-o ţară până nu demult prosperă.
Articol de Anamaria Damian, 13 Decembrie 2012, 19:45
Numărul spaniolilor care au primit ajutoare a depăşit, anul trecut, un milion - de trei ori mai mult, faţă de perioada de dinaintea crizei şi, potrivit unui raport publicat, joi, la Madrid, într-un deceniu, 22% din familiile spaniole vor trăi sub pragul sărăciei.
Corespondentul RRA anunţă că rapoartele din acest an, ale unor instituţii precum Crucea Roşie sau Caritas, au tras un semnal de alarmă privind sărăcia în Spania, dar imaginile căutătorilor în containere intrigă: sunt din ce în ce mai mulţi săraci, care aşteaptă ora închiderii la supermarket şi păzesc containerele care sunt destinaţia iaurturilor sau mezelurilor cu data expirării depăşită sau aproape de expirare, fructele şi legumele lovite sau pachetele îndoite de alimente, nu mai sunt nici ele bune pentru rafturi, aşa că vor ajunge, la lăsarea întunericului, la gunoi şi, de acolo, în plasa săracilor care stau la pândă. În anumite zone ale Madridului, au apărut şi pieţe ilegale.
Francisco Lorenzo, coordonator al studiilor sociale ale organizaţiei Caritas Spania a explicat:
"Constatăm că avem un model de protecţie socială insuficient, dar nu putem afirma - şi nici nu e adevărat - că toţi oamenii care se află în situaţie de sărăcie, de excluziune socială, recurg la căutatul în gunoaie. Cantinele sociale sunt pline - da - pentru că avem un model de protecţie socială slab. Nu avem un venit minim garantat, dar avem 600.000 de familii fără nici un venit. Sunt cifre oficiale, asumate de autorităţi şi este preocupant şi scandalos. Aceste necesităţi de bază nu sunt acoperite sau sunt acoperite prin mecanisme care nu garantează nici un drept. Aceasta este marea problemă. Oamenii cer ajutor, caută şi supravieţuiesc, într-un fel sau altul, dar nu au garantat un drept, în acest sens, într-o ţară care era, până de curând, bogată" a susţinut Francisco Lorenzo.
Cele mai afectate categorii sunt familiile tinere.
Acestea au cele mai mari probleme în a ajunge, fără datorii, la sfârşitul fiecărei luni.
Mulţi dintre tinerii căsătoriţi au rămas în şomaj şi trăiesc cu ajutorul pensiei părinţilor.
Peste jumătate din şomeri sunt de lungă durată, adică au până la doi ani de inactivitate, şi criza de acum va transforma, în mod fundamental, locurile de muncă, salariile şi componenţa societăţii - a mai spus expertul Caritas, potrivit reporterului RRA.