Socialiştii susţin că Dominique Strauss-Kahn trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie
FMI a ţinut să precizeze că Dominique Strauss-Kahn nu beneficiază de nici un fel de imunitate care să-l protejeze de acţiunea juridică în dosarul de tentativă de viol, agresiune sexuală şi sechestrare pentru care este încarcerat.
Articol de Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris, 18 Mai 2011, 10:33
Scandalul sexual în care este implicat directorul general al Fondului Monetar Internaţional generează în continuare reacţii.
FMI a ţinut să precizeze că Dominique Strauss-Kahn nu beneficiază de nici un fel de imunitate care să-l protejeze de acţiunea juridică în dosarul de tentativă de viol, agresiune sexuală şi sechestrare pentru care este încarcerat.
Şeful Executivului de la Paris spune că Strauss-Kahn nu are nici o scuză în cazul în care faptele sale se vor confirma. Ministrul austriac de finanţe este de părere că DSK ar trebui să demisioneze.
Ministrul spaniol de finanţe se distanţează de el, iar Brazilia ar vrea deja ca viitorul şef al FMI să fie dintr-o ţară emergentă.
Pe cealaltă parte, avocaţii lui Strauss-Kahn doresc ca presa să nu mai difuzeze imagini cu el încătuşat, iar colegii din Partidul Socialist spun că nu trebuie să uităm nici de prezumţia de nevinovăţie.
Socialiştii reuniţi, marţi, în cadrul unui birou naţional excepţional şi-au reiterat poziţia protrivit căreia, până la proba contrarie, Dominique Strauss-Kahn trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie.
În plus, ei şi-au manifestat regretul că presa naţională nu a respectat legea potrivit căreia în Franţa difuzarea de imagini cu persoane încătuşate este interzisă. Laurent Fabius şi Ségolene Royal.
"Situaţia este desigur teribilă în plan uman şi extrem de grea, din punct de vedere politic. Trebuie să dăm dovadă de multă reţinere în privinţa faptelor, pentru că încă nu le cunoaştem cu adevărat. Politic, de la noi se aşteaptă unitate, deci singurul mesaj pe care vreau să îl transmit este acela care invită la reţinere şi unitate, a spus Laurent Fabius.
"Trecem printr-o încercare colectivă dificilă şi este bine că socialiştii s-au reunit şi rămân uniţi. Aş vrea să spun, legat de momentele grele prin care trece Dominique şi de imaginile unele mai violente decât altele care ne parvin, că apărarea nu şi-a spus încă cuvântul", a declarat aceasta.
În plină furtună generată de evenimentele din ultimele zile, Partidul Socialist a dorit să demonstreze că este unit, responsabil şi combativ.
Conducerea partidului anunţase, marţi, că nu este nici slăbit, nici decapitat şi că datele prevăzute încă demult pentru alegerile interne de desemnare a candidaţilor la prezidenţialele din 2012, rămân neschimbate.
Pe de altă parte, fără a pronunţa măcar o singură dat numele lui Dominique Strauss-Kahn, preşedintele Nicolas Sarkozy le-a cerut responsabililor din partidul la putere să dea dovadă de sânge rece, curaj, unitate şi demnitate.
Cuvintele, aflate de la unul din participanţii la un mic dejun săptămânal cu reprezentanti ai formatunii majoritare de dreapta, sunt şi primele pe care liderul de la Elysée le rosteşte la adresa lui Strauss-Kahn, de la începutul afacerii în care acesta este implicat.
Nici el foarte comunicativ pe această temă, premierul François Fillon a evocat, la rândul său, un act foarte grav, care nu are nici o scuză.
Dacă faptele reproşate lui Dominique Strauss-Kahnse dovedesc a fi adevărate, este o afacere de drept comun, nu este una de stat , a întărit şeful Executivului de la Paris, în opinia căruia nimeni nu trebuie să se substituie justiţiei, toate comentariile fiind inutile şi neavenite.