Situaţia infectărilor cu bacteria E.Coli, în atenţia miniştrilor europeni ai agriculturii
Situaţia infectărilor cu bacteria E.Coli, care a provocat până acum 16 decese, a fost dezbătută, marţi, de miniştrii europeni ai agriculturii, la o reuniune informală care a avut loc la Debrecen, în Ungaria.
Articol de Ioan Suciu, 31 Mai 2011, 18:59
Subiectul principal al reuniunii informale a miniştrilor agriculturii din UE a devenit cel legat de contaminarea legumelor cu E.Coli.
Dacă la început discuţiile demarate pe această temă au fost sensibil marcate de o atitudine rezervată faţă de Germania, la sfârşit, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii din Germania, Robert Kloos, a ţinut să precizeze că nu se cunoaşte în momentul de faţă provenienţa contaminării castraveţilor.
Robert Kloos a mai spus că partea de declaraţii referitoare la Spania ca fiind principala sursă de contaminare îi revine unui institut de cercetare din Hamburg, care a găsit această bacterie pe trei din cei patru castraveţi supuşi cercetării, iar cei trei proveneau din Spania.
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a cerut în cadrul întâlnirii un sistem de avertizare şi urmărire mai eficient, dar şi identificarea urgentă a sursei contaminării legumelor.
"În următoarele zile, Comisia urmează să furnizeze elementele analizelor care sunt în curs acum, pentru a identifica clar care este sursa, care este originea acestei infecţii, pentru a putea izola problema", a afirmat Dacian Cioloş.
Ministrul agriculturii şi alimentaţiei din Spania, Rosa Aguilar Rivero, a arătat că producţia alimentară spaniolă este sigură şi de excelenţă.
Totodată, aceasta a arătat că lipsa de informaţii a făcut ca o parte din pieţele Uniunii Europene să se închidă pentru Spania.
Ministrul Rosa Rivero a mai adăugat că în Spania sunt doar două cazuri de îmbolnăviri cu E.Coli, dar care au venit din Germania.
Astfel, originea trebuie căutată mai atent în Germania şi nu în Spania.
În acest sens, domnia sa consideră ca fiind nefericite declaraţiile făcute de o parte din demnitarii germani.
Acest scandal al castraveţilor contaminaţi costă Spania 200 de milioane de euro pe săptămână.