Situaţia din Libia, Tunisia şi Egipt analizată de miniştrii de externe din UE
În Ungaria, au început, vineri, lucrările reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene.
Articol de Emil Groza, 11 Martie 2011, 18:04
Reuniunea informală de la Gödöllő a miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene va începe, vineri după-amiază, cu o sesiune de lucru în cadrul căreia vor fi abordate teme legate de domeniul relaţiilor externe după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona şi de Serviciul european de acţiune externă.
Potrivit unui comunicat al MAE, la reuniunea de la Godollo timp de două zile, participă şi şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi.
El a exprimat poziţia României, potrivit căreia este necesară confirmarea politică la cel mai înalt nivel a angajamentului UE faţă de Africa de Nord şi Orientul Mijlociu din perspectiva ultimelor evoluţii din regiune, în special din Libia.
.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că în acest moment acţiunea Uniunii Europene trebuie concentrată prioritar asupra gestionării crizei umanitare şi curmării violenţelor care o generează.
El a susţinut necesitatea conturării la nivelul UE a unei gândiri strategice de acţiune pe termen lung pentru sprijinirea proceselor democratice şi de dezvoltare economică din vecinătatea sudică a UE.
Potrivit MAE, miniştrii de Externe din ţările europene au apreciat că trebuie luate măsuri pe termen scurt pentru depăşirea situaţiei tensionate din Libia, precum şi acţiuni pe termen mediu pentru sprijinirea transformărilor democratice, încurajarea reformelor, promovarea unei arii de securitate regională şi prosperitate, precum şi pentru crearea unor fundamente solide pentru asigurarea stabilităţii întregii vecinătăţi sudice a UE.
Au fost discutate modalităţile şi instrumentele disponibile sau care ar putea fi folosite pentru depăşirea situaţiei din Libia şi susţinerea tranziţiilor politice în curs din Tunisia şi Egipt.
La reuniunea de la castelul Grassalkovich din Gödöllő, participă şi înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton.
La reuniunea informală din Ungaria a miniştrilor europeni de externe, au fost invitaţi şi reprezentanţii ţărilor candidate la aderare, respectiv Croaţia, Islanda, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru şi Turcia.