Situaţia din Egipt, analizată la Summit-ul Uniunii Europene
Situaţia din Egipt a urcat ca temă dominantă pe agenda Summit-ului UE, care a început, vineri, la Bruxelles.
Articol de Claudia Marcu, 04 Februarie 2011, 14:01
Principalele cancelarii ale Uniunii s-au alăturat deja Statelor Unite, cerând plecarea imediată a preşedintelui Mubarak, în timp ce alte ţari europene au, totuşi, o poziţie mai nuanţată.
Chiar dacă iniţial nu era pe agenda summit-ului Uniunii Europene , situaţia din Egipt s-a adăugat aproape de la sine.
Înaltul reprezentant pentru politică externă şi de securitate, Catherine Ashton, a declarat, înainte de întâlnire, că a avut o convorbire cu vicepreşedintele Egiptului, Omar Suleiman, care i-a spus că în acest moment se formează trei comisii: economică, de ordine publică şi constituţională şi că vor avea loc discuţii cu liderii opoziţiei vineri şi sâmbătă.
"Pare să aibă loc un fel de dialog naţional. Am insistat să se continue susţinerea celor din stradă, oamenii să fie în siguranţă, violenţa să nu mai izbucnească. În toate declaraţiile noastre am transmis un mesaj clar: este esenţial ca poporul şi guvernul să înainteze în aceeaşi direcţie, să apară acea siguranţă pentru cetăţeni că există un plan pentru viitor", a spus Catherine Ashton.
Unele state membre au fost puţin deranjate de poziţia separată adoptată de câteva ţări mari, ca Germania şi Marea Britanie.
"Cred că Europa trebuie să aibă, pe cât posibil, o singură voce, şi aceasta este a doamnei Ashton", a declarat premierul belgian, Yves Leterme, înainte de întâlnirea liderilor europeni.
Se aşteaptă ca aceştia să adopte o poziţie clară în ceea ce priveşte Egiptul.
Între timp, Parlamentul European a criticat poziţia înaltului reprezentant, cerând direct plecarea preşedintelui Mubarak şi susţinere largă pentru protestatari.
Săptămâna viitoare, la Strasbourg, eurodeputaţii vor adopta o rezoluţie privind situaţia din Egipt.
300 de morţi la Cairo, potrivit ONU
La Cairo zeci de mii de egipteni participă la un mare miting pentru a-l forţa pe preşedintele Hosni Mubarak să renunţe la putere.
Protestatarii s-au strîns în piaţa centrală din capitala ţării în cea de-a 11-a zi a unei revolte populare care s-a soldat cu cel puţin 300 de morţi şi mii de răniţi, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Trimisul special al Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă relatează că armata a desfăşurat forţe suplimentare de securitate, înarmate cu arme automate, în contextul în care sunt aşteptate contramanifestaţii ale susţinătorilor preşedintelui Mubarak, care ar putea degenera în confruntări.
Hosni Mubarak refuză să demisioneze afirmînd că se teme că haosul se va instala în Egipt.
Totodată, liderul de la Cairo a avertizat că mişcarea de opoziţie Frăţia Musulmană, interzisă de lege, va prelua puterea.