Site-ul xenofob olandez PVV, condamnat de Parlamentul European
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, supune joi la vot, o rezoluţie în care condamnă ferm iniţiativa Partidului olandez al Libertăţii de a lansa un website dedicat plângerilor împotriva est-europenilor care trăiesc în Olanda.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 15 Martie 2012, 14:07
Parlamentul European de la Strasbourg votează joi, o rezoluţie care ar urma să condamne ferm site-urile de tipul celui lansat de o formaţiune de extremă dreapta olandeză, site-uri prin care s-ar instiga la ură la adresa emigranţilor veniţi din estul Europei.
Corespondentul Radio România informează că rezultatul anticipat este că toate principalele grupuri politice vor vota pentru această rezoluţie, cu atât mai mult cu cât şase grupuri politice de la Grupului Partidului Popular European la socialişti, Verzi, Stânga Nordică Unită şi conservatorii şi reformiştii au susţinut această rezoluţie.
Iniţiatorul ideii de a lansa o rezoluţie, a fost domnul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului Popular European.
La început, subiectul a fost propus doar ca temă pentru o dezbatere parlamentară.
Prin urmare, a luat o amploare mult mai mare la iniţiativa domnului Marinescu.
Rezoluţia în cauză consideră că iniţiativa PVV este contrară tuturor valorilor fundamentale europene ale demnităţii umane, libertăţii, egalităţii statului de drept şi respectării drepturilor omului şi riscă să distrugă bazele Uniunii, care sunt pluralismul, nediscriminarea, toleranţa, justiţia, solidaritatea şi libertatea de circulaţie.
Documentul în discuţie cere în termeni foarte fermi guvernului olandez să condamne şi să se distanţeze de iniţiativa "deplorabilă" a PVV, Partidul Libertăţii din Olanda.
Totodată, i se cere guvernului olandez să investigheze dacă această iniţiativă a dus la incitare, la ură şi discriminare, potrivit corespondentului Radio România la Strasbourg.
Iniţiativa PVV, un afront la adresa valorilor şi principiilor europene
Rezoluţia mai solicită guvernului să răspundă scrisorii trimise de curând de către Comisia Europeană cu privire la legislaţia ce ar putea fi încălcată, respectiv Directiva 38/2004 privind dreptul cetăţenilor UE şi membrilor familiilor acestora de a se muta şi locui în interiorul teritoriului statelor membre şi să dea curs cererilor din rezoluţia Parlamentului European.
De asemenea, se cere premierului olandez, Mark Rutte, să se distanţeze de această iniţaitivă, însă este puţin probabil că acesta o va face.
Potrivit informaţiilor primite de la Strasbourg, Parlamentul European l-a chemat pe premierul olandez chiar în Parlament să susţină o astfel de declaraţie dar, cel puţin deocamdată, Rutte nu a dat curs acestei invitaţii.