Sindicatele din Italia, nemulţumite de proiectul reformării pieţei muncii
Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat, vineri, un proiect de lege privind reformarea pieţei muncii, contestat în special de principala confederaţie sindicală.
Articol de Elena Postelnicu, 24 Martie 2012, 10:30
După săptămâni de negocieri, proiectul de lege privind reforma pieţei muncii, în ciuda opoziţiei sindicatului CGIL, cel mai important din Italia, a fost adoptat.
Proiectul de lege, susceptibil de a suporta modificări în parlament înainte de adoptarea sa definitivă, în decurs de mai multe luni, ar urma, cu timpul, să favorizeze o distribuire mai corectă a diferitelor tutele asupra locului de muncă - în prezent, puternice pentru locurile de muncă pe durată nedeterminată şi foarte slabe pentru celelalte.
În pofida a două luni de negocieri cu partenerii sociali, guvernul nu a ajuns la un acord global.
CGIL, principalul sindicat italian se opune vehement modificării Art. 18 din statutul muncitorilor privind concedierile, motiv pentru care ameninţă cu o grevă geneală de opt ore.
În prezent, acest articol interzice concedierile fără un motiv just.
Reforma îl modifică însă în întregime.
Totodată, în caz de concediere din motive economice, considerată abuzivă, angajatorul nu poate fi condamnat decât la plata unei compensaţii şi nu la reintegrarea muncitorului, contrar a ceea ce se întâmplă în prezent.
Pentru o concediere din motive de disciplină, de exemplu, absenţele, judecătorul este cel care va trebui să decidă reintegrarea sau o despăgubire.
Doar în cazul concedierii cu caracter discriminatoriu, de exemplu din cauza apartenenţei religioase, este prevăzută obligaţiea reintegrării salariatului, ca la început.