Săptămâna protestelor în Europa
Criza datoriilor din zona euro generează proteste în toată Europa.
Articol de Petio Petkov, Bulgaria, 28 Noiembrie 2011, 14:24
O nouă săptămână de proteste a început luni, în Europa, pe fondul incertitudinii legate de modul în care este gestionată criza datoriilor din zona euro, cu implicaţi indirecte asupra situaţiei economice şi financiare din UE, dar şi din restul lumii.
France Presse semnalează întreruperea emisiei la radiourile greceşti publice şi private, pentru a protesta astfel faţă de concedierile şi încălcările termenilor contractuali impuşi de criza economică.
O grevă generală, prima de după schimbarea guvernului de la Atena, este anunţată pentru joi.
Traficul la graniţa cu Bulgaria, s-ar putea aglomera
În Bulgaria, continuă protestul lucrătorilor de la căile ferate, început săptămâna trecuta.
În plus, sindicatul poliţiştilor ameninţă cu acţiuni similare, iar agricultorii blochează de luni drumuri şi puncte de trecere a graniţei.
Poliţia de Frontieră Română informează că deocamdată nu s-au înregistrat probleme la punctele de la Giurgiu şi Constanţa, dar Ministerul de Externe a lansat o atenţionare că traficul s-ar putea aglomera din cauza protestelor.
Motivul protestelor din Bulgaria: neîndeplinirea acordului semnat cu numai o lună în urmă de către Ministerul de Finanţe şi reducerea prevăzută în proiectul de buget, cu 230 de milioane de euro a subvenţiilor.
2.500 de maşini agricole s-au deplasat cu viteză mică, spre aşa-zisele puncte de concentrare. În următoarele zile, se va trece la blocaje efective, de drumuri şi puncte de frontieră.
Protestatarii cer demisia vicepremierului de finanţe, Simeon Djankov.
Răspunsul ministrului: subvenţionarea va putea fi redusă şi mai mult, din cauza crizei.
Cele două confederaţii sindicale, KNSB şi Podekrepa, vor lua o decizie pentru extinderea acţiunii de protest în căile ferate, ca o reacţie la refuzul autorităţilor de a negocia.
Sindicatul poliţiştilor a ameninţat cu acţiuni de protest.
Acesta va putea pune sub semnul întrebării disponibilitatea poliţiştilor şi jandarmilor de a debloca drumurile cu forţa.
Primul ministru Boiko Borisov a avertizat că nu va ceda presiunilor .
"Nici să nu se gândească că mă pot speria. Îmi voi depune demisia a doua zi. Nu doresc să fiu primul ministru al unei ţări răsculate. Să-şi aleagă premier de genul lui Videnov, Stanişev sau Kostov, care să ducă ţara spre faliment.", a spus Borisov.
Premierul a adăugat că autoturismele celor cinci-şase mari producători de cereale merg de la Bentley în sus.
Acolo, a adăugat el, ci nu la fermierii cu patru-cinci hectare, se duc 80% din subvenţii.
Legat de grev feroviarilor, Borisov a întrebat de ce nu au protestat ei în perioada guvernării precedente, când în căile ferate se fura ca în codru. noul preşedinte al Partidului Socialiştilor europeni, ex-premierul Serghei Stanişev, a adresat un apel simpatizanţilor opoziţiei, să participe la acţiunile democratice de protest, întrucât "acest Guvern reacţionează numai la presiune".