Salariile în Uniunea Europeană "trebuie să ţină cont de productivitatea muncii"
Concluziile la care au ajuns miniştrii europenii ai muncii şi ai afacerilor sociale sunt că vârsta de pensionare în Uniunea Europeană trebuie mărită, iar salariile trebuie să crească în funcţie de productivitatea muncii.
Articol de Luminiţa Apostol, 08 Martie 2011, 19:32
Miniştrii europeni ai muncii şi afacerilor sociale au propus, luni, la Bruxelles, ca salariile din Uniunea Europeană să ţină seama, în viitor, de productivitatea muncii şi de inflaţie, care trebuie menţinută la cote minime.
De asemenea, ei mai spun că orice mărire a salariilor trebuie făcută în aşa fel încât inflaţia să poată fi menţinută la un nivel minim.
În textul adoptat, după reuniunea lor lunară, miniştrii mai propun ca vârsta de pensionare să crească în toată Uniunea Europeană.
Miniştrii europeni au propus, de asemenea, ca accesul la mecanismele de pensionare anticipată să fie limitat, iar drepturile de pensie să ţină cont de evoluţia speranţei de viaţă.
Textul nu face, însă, nicio propunere concretă, legată de vârsta de pensionare şi miniştrii par să fi preferat varianta propusă de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a pregătit, pentru summitul zonei Euro, de vineri, un document care propune alinierea vârstei de pensionare în Europa, cu speranţa de viaţă, fără a avansa vreo cifră.
În schimb, în urmă cu o lună, la summitul de la începutul lunii februarie, Franţa şi Germania propuseseră creşterea vârstei de pensionare, la 67 de ani.
Tot la reuniunea de ieri, miniştrii muncii şi afacerilor sociale au mai propus ca sistemul de plată a şomerilor să fie gândit în aşa fel încât "din punct de vedere financiar, a găsi de lucru şi a lucra să fie interesant".
Miniştrii au mai vorbit despre o responsabilizare a şomerilor şi despre o posibilă reducere a indemnizaţiilor pentru şomeri, în funcţie de conjunctura economică.