Romii, din nou în obiectivul Europei
La Bruxelles, are loc, marţi, o conferinţă de presă, care are ca subiect, strategiile pentru romi ale statelor europene.
Articol de Dan Carp, 08 Noiembrie 2011, 10:59
Regândirea strategiei europene pentru romi a fost determinată de expulzările acestora din Franţa, din vara anului trecut.
Parlamentul European a cerut atunci măsuri concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor şi pentru integrarea socială a acestora, iar statele membre ale Uniunii au primit termen până la sfârşitul anului să elaboreze strategii proprii.
Progresele înregistrate până acum ar urma să fie dezbătute, marţi, în cadrul conferinţe, la Bruxelles, unde participă atât reprezenanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, cât şi lideri europeni, între care şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Marian Mandache, de la Organizaţia Romani Criss, un ONG care va fi reprezentat la conferinţă, a explicat pentru Radio România, că discuţiile s-ar putea axa pe mecanismul de monitorizare, având în vedere că până acum implementarea strategiilor naţionale pentru romi a avut de suferit.
"Practic, vorbim despre un mecanism care trebuie întărit, pentru că el a existat şi în strategia Guvernului României, adoptat în 2001, însă această strategie a fost prost implementată şi nu a fost suficient monitorizată şi nici suficient finanţată", a spus acesta.
Marian Mandache a explicat că în România autorităţile locale nu s-au implicat până acum suficinet în implementarea strategiei naţionale.
"În primul rând, s-au cules foarte puţine informaţii despre ce s-a întâmplat în ce priveşte implementarea strategiei. Există destul de puţine date culese din comunităţi de către autorităţi cu privire la aceste demersuri şi, neavând date, este greu să evaluezi, pe de o parte. Pe de altă parte, un element foarte important a fost slaba sau, uneori, chiar lipsa de implicare a autorităţilor locale. Nu numai că este vorba de o lipsă de implicare, dar, în unele situaţii, autorităţile locale, şi mă refer la unele primării, că nu doar că nu fac nimic să îmbunătăţească situaţia romilor, ba, dimpotrivă, îi elimină din oraş şi îi pun la marginea oraşului, în condiţii foarte proaste, în condiţii de segregare", şi-a arătat nemultumirea Marian Mandache.
În acest moment, România, deşi are cea mai mare comunitate de romi din Uniunea Europeană, nu are o strategie naţională în domeniu.
Vechea strategie a expirat anul trecut, iar noua stratgie se află încă în dezbatere publică, deşi Uniunea Europeană recomandă ca aceasta să fie adoptată până la sfârşitul anului.