România sprijină ajutorul financiar pentru Republica Moldova
România a sprijinit în Parlamentul European acordarea unui sprijin financiar de 90 de milioane de euro, Republicii Moldova.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Septembrie 2010, 11:44
Parlamentul European a aprobat cu o largă majoritate -590 voturi pentru, 26 împotrivă, 29 de abţineri - raportul europarlamentarului român Iuliu Winkler (UDMR/PPE), raport care propune acordarea unui grant din partea Uniunii Europene în valoare de până la 90 de milioane euro Republicii Moldova, pentru a combate efectele crizei economice în această ţară.
"Majoritatea forţelor politice din PE au susţinut sprijinul financiar acordat Moldovei de către Comisia Europeană, cu excepţia grupului Europa Libertăţilor şi Democraţiei (EFD), constituit din deputaţi care se opun Uniunii Europene. Ponderea acestora în Parlament este însă una foarte mică de doar 4.2%. Toţi cei 28 de eurodeputaţi români prezenţi la vot (din totalul de 33) au votat în favoarea acordării ajutorului financiar, indiferent de partidul din care provin", a spus Doru Franţescu, directorul Institutului European pentru Democraţie Participativă- Qvorum.
Pentru a vedea care eurodeputaţi au fost prezenţi la acest vot accesaţi:
http://www.votewatch.eu/cx_vote_details.php?id_act=874&lang=ro
Asistenţa macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană vizează, în primul rând, acoperirea nevoilor generale ale Republicii Moldova în materie de balanţă de plăţi şi a nevoilor de finanţare a bugetului de stat, informează Institutului European pentru Democraţie Participativă- Qvorum într-un comunicat de presă.
Banii vor fi accesaţi de către Republica Moldova în trei sau patru tranşe (două tranşe în 2010 şi una sau două tranşe în 2011).
Acest ajutor financiar din partea Uniunii Europene reprezintă o completare a fondurilor oferite de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială pentru ieşirea Moldovei din criza economică.
Totodată, deputaţii europeni au insistat, prin amendamentele depuse, ca Parlamentul European şi Comitetul economic şi financiar, să fie informate regulat de către Comisia Europeană, privind modul în care asistenţa financiară este gestionată de către autărităţile de la Chişinău.
Pentru ca sprijinul financiar al UE acordat Moldovei să devină realitate, trebuie ca şi cealaltă cameră legislativă a UE, Consiliul, să adopte propunerea, votul în Consiliu urmând a avea loc în săptămânile următoare.
Institutul Qvorum continuă monitorizarea şedinţei plenare a legislativului european şi va reveni cu informaţii referitoare la cele mai controversate subiecte care afectează România, inclusiv deportarea romilor din Franţa.