România şi Grecia, fără creştere economică
România şi Grecia sunt singurele state membre ale Uinunii Europene care au încheiat trimetrul III fără creştere economică.
Articol de Cristina Ghioca, 12 Noiembrie 2010, 15:48
România şi Grecia sunt în coada clasamentului EUROSTAT, privind creşterea economica, pe care îl conduce Estonia, cu o creştere de aproape 5% faţă de perioada similară din 2009.
Pe fondul încetinirii accentuate a ritmului de creştere economică din zona euro, România ratează ieşirea din recesiune odată cu revenirea pe scădere a Produsului Intern Brut, arată primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică.
Acestea confirmă previziunile analiştilor şi aşteptările pe care le au pentru acest an autorităţile şi instituţiile financiare creditoare ale României.
Două trimestre de creştere consecutivă a Produsului Intern Brut semnalează ieşirea unei economii din recesiune, iar acest lucru s-ar fi putut întâmpla, dacă şi în cel de-al treilea trimestru Produsul Intern Brut ar urca în termeni ajustaţi sezonier.
Institutul Naţional de Statistică anticipează însă scăderea PIB şi în cel de-al treilea trimestru.
Datele statistice nu surprind analiştii.
"Dacă analizăm în ultimele opt trimestre, nu este o contracţie foarte mare, în ciuda faptului că au fost implementate măsuri de austeritate de la 1 iulie. Pe de altă parte, scăderea pe nouă luni de minus 2,3% a economiei româneşti anul acesta faţă de aceaşi perioadă din anul precedent şi având în vedere că, practic, impactul negativ maxim teoretic ar trebui să se vadă în trimestrul III pentru măsurile de austeritate, am putea crede că undeva economia românească îşi va îmbunătăţi evoluţia economică la finalul anului. Este posibil să revenim din nou pe creştere economică în 2011, dar pentru asta este esenţial ca să nu mai tăiem cheltuielile de capital", susţine Lucian Anghel.
Pentru trimestrul IV al anului 2010, opiniile exprimate de mebrii Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari ar indica continuarea contracţiei Produsului Intern Brut.
În ceea ce priveşte zona euro, se estimează că aceasta va rămâne pe o creştere economică.