România implicată în "scandalul închisorilor secrete"
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat aşa numitul dosar al închisorilor secrete, România fiind una dintre ţările implicate în acest scandal.
Articol de Dan Preda, 07 Octombrie 2011, 12:31
La Strasbourg a revenit în atenţie un subiect sensibil, dosarul închisorilor secrete a fost adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar România, implicată şi ea în acest scandal, este obligată să declanşeze o anchetă care să stabilească dacă a găzduit sau nu centre de detenţie ale CIA, unde deţinuţii ar fi fost anchetaţi şi torturaţi.
Dosarul închisorilor secrete, intitulat "Securitatea naţională şi folosirea abuzivă a secretului de stat, obstacole în calea controlului parlamentar şi judiciar al încălcărilor dreptului omului" , a fost adoptat "en fanfare" de Adunarea Parlamentară de la Strasbourg, cu 112 voturi pentru, patru împotrivă şi trei abţineri.
Raportorul, elveţianul Dick Marty, a atras atenţia că ţările democratice trebuie să înceteze să invoce secretul de stat pentru a-şi proteja agenţii implicaţi în acte criminale, în numele luptei anti-teroriste, iar serviciile secrete trebuie să fie controlate, pentru a nu deveni stat în stat. Marty a câştigat în ultimii ani o faimă nesperată datorită intervenţiilor sale privind locurile de detenţie ale CIA din Europa, dar şi unui raport referitor la traficul cu organe umane din Kosovo.
În fine, raportul de joi, citează mai multe state care ar fi găzduit astfel de închisori secrete, printre care şi România, unde prizonieri acuzaţi de terorism, ar fi fost interogaţi şi torturaţi.
Poziţia oficială a Bucureştiului este cunoscută: pe teritoriul României nu au existat astfel de locuri de detenţie, punct de vedere susţinut şi azi în plen şi de eurodeputatul PDL, Maria Stavrositu.
La un moment dat, însă, un parlamentar ungur din partidul Jobbik, care a vrut să fie şi mai convingător în susţinerea ideilor din raport, a spus că însuşi fostul ministru al apărării din acea vreme, Ioan Mircea Paşcu, ar fi confirmat implicarea României în scandalul închisorilor, ceea ce cred că i-a şi influenţat pe unii parlamentari nehotărâţi să voteze rezoluţia.
Corespondentul Radio România l-a contactat pe Ioan Mircea Paşcu, aflat la Bruxelles, care a infirmat categoric acuzaţia parlamentarului ungur, dar a contestat şi conţinutul raportului în sine, despre care a afirmat că i-ar lipsi cu desăvârşire probele.
Votul în favoarea rezoluţiei aşează însă în faţa autorităţilor române recomandarea de a întreprinde o anchetă juridică, serioasă se spune în recomandare, care să facă lumină în acest caz.
Raportul a fost numit " Cântecul de lebădă a lui Dick Marty", care şi-a încheiat mandatul la Consiliul Europei şi din Parlamentul elveţian, declarând că abandonează definitiv cariera politică.
Comisarul pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg susţine însă că dosarul închisorilor secrete nu va ieşi din vizorul Consiliului Europei.