Romania are un donator de organe la un milion de persoane
Parlamentul European a dat unda verde reglementarii privind scurtarea timpului de asteptare pentru un transplant, stardardele de calitate si siguranta pentru organele destinate transplantului
Articol de Simona Mihăescu, 26 Mai 2010, 13:07
Romania are cea mai mică rată a donărilor de organe din UE., un singur donator de organe decedat la un milion de persoane. Spania de exemplu, are 33,8 donatori la un milion de locuitori şi se situază pe locul I din Uninea Europeană.
Parlamentul European a aprobat directiva privind standardele de calitate si siguranţă pentru organele donate si a votat rezolutia care se refera la Planul de actiune al Comisiei privind donarea de organe.
Astfel s-a obţinut o scurtare a perioadei de asteptare, combaterea traficului de organe si siguranţă si o calitate controlată a organelor destinate transplantului. Ţările membre UE au doi ani la dispozitţe pentru a transpune directiva in legislaţia natională.
60.000 de pacienţi sunt pe lista de asteptare in UE, iar 12 oameni mor in fiecare zi asteptand transplantul. Acestea sunt datele furnizate de institutiile europene, Parlament si Comisie. Asta a dus la o crestere a traficului de organe si o incurajare a acestei practici.
Rata donarilor de organe si activitaţile de transplant diferă in UE de la ţară la ţară. România inregistrează din nou un record negativ. Este ţara cu cea mai mica rată a donarilor de organe, un donator decedat la un milion de persoane.
Cea mai mare rată o are Spania - care a înfiinţat o retea de coordonatori de transplant in spitale, care vorbesc cu familiile celor decedati pentru a discuta opţunile de transplant - de 33,8 donatori decedaţi la un milion de oameni.
Ţările membre UE au incercat o îmbunătăţire a donării voluntare de organe prin campanii publice, care au avut succes limitat.
Unele ţări au o variantă de donare voluntară (opt in), adică cetăţenii sunt considerati donatori doar dacă se inregistrează ca atare. Alte ţări presupun din start ca eşti donator, insă au introdus o variantă de exceptare (opt out), daca in mod explicit optezi sa nu fii donator.