România are nevoie de "o mai mare conştientizare publică în ce priveşte discriminarea"
Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei susţine că în România e nevoie de o mai mare conştientizare publică în ce priveşte discriminarea.
Articol de Carmen Gavrilă, 30 Septembrie 2015, 07:40
Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei a analizat marţi, în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru combaterea discriminării şi reprezentanţi ai instituţiilor româneşti, progresele făcute de ţara noastră în ultimul an de la publicarea în 2014 a recomandărilor privind combaterea discriminării în România.
În raportul privind România, Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei a semnalat că în România e nevoie de o consolidare a formării judecătorilor, procurorilor şi persoanelor responsabile de aplicarea cadrului juridic penal care vizează lupta împotriva rasismului.
Asztalos Csaba, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a explicat că România a făcut progrese în ultimul an.
"Guvernul a adoptat o nouă strategie naţională privind îmbunătăţirea situaţiei romilor în decizii de instanţă, respectiv plângeri soluţionate de diferite instituţii pe acest domeniu, a alocat resurse bugetare şi umane pentru gestionarea acestui domeniu", a spus Asztalos Csaba.
Comisia a mai arătat în raportul privind România că e nevoie de o mai mare conştientizare publică în ce priveşte discriminarea.
Răzvan Rusu, director general în Ministerul de Externe, a explicat ce planuri are România pentru preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.
"Unul din proiectele majore pe care dorim să le realizăm pe parcursul anului 2016 va fi organizarea de cursuri de pregătire pentru poliţişti, magistraţi în combaterea antisemitismului în combaterea discriminării de orice fel în procesul de aplicare a legii. În acelaşi timp, în legislaţia românească s-au operat modificări. De exemplu, anul acesta pentru obţinerea de statistici în derularea procesului juridic legal în România, pentru a identifica mai bine formele ilegale care se circumscriu fenomenului de rasism sau intoleranţă sau extremism", a arătat acesta.
Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei este un organism al Consiliului Europei care monitorizează probleme de intoleranţă şi discriminare şi emite recomandări către statele membre.