Reuniune a "Grupului de contact pentru Libia" la Doha
Eforturile militare de a pune capăt conflictului din Libia sunt completate de cele diplomatice, în acest sens, miercuri urmând a avea loc o nouă reuniune a aşa-numitului "Grup de contact pentru Libia".
Articol de Luminiţa Apostol, 12 Aprilie 2011, 19:44
NATO - care asigură coordonarea acţiunilor militare la faţa locului - susţine , din nou, că nu poate exista o altă abordare a conflictului din Libia decât cea de acum, care presupune o colaborare totală cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu organizaţii regionale şi cu Uniunea Europeană.
NATO a răspuns fără ezitare criticilor venite de la Franţa şi Marea Britanie şi a spus că modul în care şi-a coordonat acţiunile până acum cu Naţiunile Unite, cu organizaţiile regionale şi cu Uniunea Europeană rămâne în continuare valabil pentru criza libiană.
Purtătorul de cuvânt adjunct, Carmen Romero, a transmis mesajul aliaţilor din NATO.
"Considerăm că abordarea coordonată pe care am avunt-o împreună cu partenerii din Naţiunile Unite, din regiune, din Uuniunea Africană şi din Uniunea Europeană rămâne răspunsul corect la criza din Libia. În consecinţă, secretarul general Anders Fogh Rasmussen va participa mâine la Doha, la reuniunea grupului de contact pentru Libia şi prezenţa lui arată cât este de angajată Alianţa pentru o soluţie politică a conflictului din Libia" - a sublinait Carmen Romero.
Purtătoarea de cuvât a Alianţei a apreciat că fără eforturile NATO ar fi şi mai multe victime printre civilii libieni.
Generalul Mark van Uhm, şeful opraţiunilor la Comandamentul Aliat de la Mons a răspuns şi el indirect la acuzaţiile că NATO nu face destul pentru a-i proteja pe civilii libieni.
"Noi, la NATO, trebuie să executăm aceste misiuni cu mijloacele puse la dispoziţie de statele membre ale Alianţei. Pentru a proteja civilii libieni am scos din joc cele mai serioase ameninţări care veneau din partea forţelor regimului Gaddafi. Dacă privim la ceea ce am făcut într-un ritm foarte intens în ultimele zile, distrugând numeroase tancuri, vehicule grele şi depozite de muniţii, cred că am făcut o muncă impresionantă cu capacităţile pe care le avem la dispoziţie" - a subliniat generalul Mark van Uhm şi a adăugat " cu mai mult, se poate face mai mult".
Generalul a explicat că după pagubele serioase pe care NATO le-a făcut forţelor loiale regimului Gaddafi în ultimele trei zile, când a distrus nu mai puţin de 49 de tancuri, aliaţii se aşteaptă acum mai degrabă la o tactică pe care a numit-o "de lovire şi fugă" decât la atacuri masive asupra forţelor de opoziţie în special în est, la Misrata. Generalul Mark van Uhm a spus că situaţia oraşului Misrata este o sursă de îngrijorare şi pentru NATO însă a precizat că până în prezent forţele de opoziţie continuă să controleze oraşul, iar ajutoarele umanitare continuă să intre în oraş fără a fi oprite de forţele regimului Gaddafi.
Pe de altă parte, la reuniunea miniştrilor europeni de externe, aflată în desfăşurare la acestă oră, presiunile făcute de Franţa şi Marea Britanie asupra partenerilor, care sunt şi membri ai NATO, nu au avut efectul scontat, Spania şi Italia considerănd că NATO îşi îndeplineşte foarte bine misiunile.