Regiunea Dunării, devine macroregiune a Uniunii Europene
Comisia Europeană şi-a prezentat, joi, la Bruxelles, propunerea privind strategia europeană pentru regiunea Dunării.
Articol de Claudia Marcu, 10 Decembrie 2010, 10:42
Obiectivul principal al acestei strategii este stimularea dezvoltării unui areal în care trăiesc 115 milioane de locuitori.
Regiunea Dunării devine astfel cea de-a doua macroregiune a UE după cea a Mării Baltice. Comisia se aşteapta ca documentul să fie adoptat în prima jumătate a anului 2011.
Planul de acţiune cuprins în strategia europeană pentru regiunea Dunării are patru piloni principali: mai întâi, conectarea a ceea ce înseamnă îmbunătăţirea transportului pe Dunăre, a mobilităţii, dezvoltarea şi promovarea turismului. Cel de-al doilea pilon se referă la protecţia mediului cu proiecte pentru purificarea apei şi conservarea biodiversităţii.
Dezvoltarea capacităţii de cercetare, cooperarea sistemelor de educaţie, folosirea capitalului social, stimularea mediului de afaceri sunt proiecte care ţin de prosperitatea regiunii. Şi, în sfârşit, cel de-al patrulea pilon se referă la consolidarea regiunii, mai exact asigurarea securităţii, combaterea crimei organizate.
Regiunile au trimis Comisiei Europene 800 de proiecte care vor fi susţinute financiar prin programele existente ale UE. Până în 2013 există deja 100 de milioane de euro alocate prin politica de coeziune. Ţările participante, cele pe care Dunărea le traversează, vor coordona pe rând proiectele de interes comun. Sunt opt state membre şi alte şase cu aspiraţii de membre ale Uniunii Europene, informează corespondentul RRA.