"Puternicii lumii" se întâlnesc la Cannes
Summitul G20 a început , joi, la Cannes, în Franţa, după primirea de către preşedintele Nicolas Sarkozy, a şefilor de stat şi de guvern, din cele mai puternice state ale lumii.
Articol de Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris, 03 Noiembrie 2011, 14:27
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a afirmat - după întâlnirea cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy - că prioritatea reuniunii G20, adică a ţărilor cu cele mai puternice economii din lume, este rezolvarea crizei financiare europene, în special după anunţul Greciei, privind referendumul.
La rândul său, preşedintele Franţei a afirmat, la Cannes, locul în care are loc reuniunea G20 că Europa a arătat că putea rezolva criza, implicând instituţiile financiare internaţionale.
Summitul G20 a început , joi, la Cannes, în Franţa, după primirea de către preşedintele Nicolas Sarkozy, a şefilor de stat şi de guvern, din cele mai puternice state ale lumii.
Cei 20 vor aborda problemele de pe agenda de lucru, pe parcursul întregii după-amezii de joi.
De asemenea, discuţiile între liderii lumii, vor continua şi vineri.
Iniţial, summitul ar fi trebuit să fie o ocazie pentru Nicolas Sarkozy de a le prezenta omologilor din G20 un plan global, ambiţios şi credibil, care să rezolve criza din zona euro.
Decizia premierului Georgios Papandreu, de a organiza un referendum pe tema planului de salvare, a schimbat complet datele problemei.
Europenii vor trebui acum să explice cum vor înţelege să rezolve situaţia creată de decizia autorităţilor de la Atena.
În cursul dimineţii de joi, a fost organizată o reuniune între ţările europene membre ale G20: Franţa, Germania, Italia şi Spania, reprezentanţi ai instituţiilor europene, Consiliul European, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană şi ai FMI.
Miercuri seară, la Cannes au avut loc, alte două reuniuni la care au participat preşedintele Franţei, cancelarul Germaniei, responsabili ai FMI, cărora li s-a alăturat şi premierul Georgios Papandreu.
"Grecia vrea sau nu să rămână în zona euro? Noi o dorim cu tărie şi vom face toate eforturile pentru ca acest lucru să fie posibil. Îi aparţine însă poporului grec să răspundă la această întrebare şi dacă va fi organizat un referendum, asupra acestui chestiuni va trebui să se pronunţe. Noi suntem gata să ajutăm Grecia, dar aceasta implică ca Grecia, la rândul ei, să-şi îndeplinească angajamentele. Europenii şi FMI nu vor putea să verse a şasea tranşă din ajutorul care îi este acordat, decât dacă Grecia adoptă întreg pachetul convenit pe 27 octombrie şi dacă orice incertitudine legată de rezultatul referendumului va fi îndepărtată", a spus Nicolas Sarkozy.
Europenii doresc, prin urmare, un răspuns coordonat ferm şi definitiv, care să treacă prin aplicarea deciziilor luate în unanimitate pe 27 octombrie, la Bruxelles, de cele 17 ţări membre ale zonei euro.
Este vorba inclusiv de întărirea Fondului European de Securitate Financiară care să susţină ţările în dificultate.
În mod indirect, prin acest fond, în ajutorul ţărilor europene ar putea veni capitaluri chineze, dacă însă Bijingul, în urma summitului de joi şi vineri, va considera că situaţia este suficient de clară pentru a-l determina să investească.